2012. szeptember 20.

Elfogult szandálhasználó vagyok (Teva!)

Évekkel ezelőtt megírt cikk vált aktuálissá, eddig fel se tűnt, hogy futáson, túrán, kerti munkán kívül nem volt cipő a lábamon április óta. Ma elővettem a cipőimet és láss csodát még fűző sincs egyikben:-)  sem, és nagyon kényelmetlen viselet.
Elfogult szandálhasználó vagyok, 1996 óta a harmadik Teva szandálomat gyűröm a szó szoros értelmében. Nagyon sokat hordom, kora tavasztól késő őszig, amíg nem fázik a lábam vagy vizes nem lesz (a hideg esőt nem szeretem).
 To translate this page, use the Google Translate program. Um diese Seite zu übersetzen, verwenden Sie die Google Translate Programm. Чтобы перевести эту страницу, используя Google Translate программы.
Elfogult vagyok mert mindent kibírnak és nem kell féltenem, nem kellett kímélnem, csak felvenni és menni benne mindenen keresztül. Nem csúszik, nem szakad el védi és mégis szabadon hagyja a lábam. Bevallom az első szandálomnak elfogyott a talpa, de ez komoly futott kilométert jelentett, és a mai napig használom (már csak hétvégén). Az első a tengert is kipróbálta és nem vágta el szinte semmi, a mohán is alig csúszott. Az első szandált többet használtam vizes közegben a második már kimondottan mindennapi használatra és túrára választottam (róluk még bővebben). A "tökéletességük" a technológiának és szakértelemnek köszönhető. Mit is jelent a TEVA technológia? Minden szandálon, lábbelin megtalálhatók a cég által használt ikonok, jelölések, ezek jelentésének kibogozása sokáig csak találgatásra adott lehetőséget mára azonban teljesen nyilvánosan hozzáférhető a Teva honlapján (és alul).


1996-ban Teva "River" szandált még csak elvétve lehetett látni az emberek lábán. Nem volt akkor túl sok választásom, olyat szerettem volna ami tartja a lábam mégis szandál, ez az volt! Megláttam felpróbáltam és többé le se akartam venni. Alapvetően is szeretek mezítláb flangálni nem ám ha ezt hivatalosan felnőttes viseletbe tehetem, és nem néznek rám furán.
Megvettem, megszerettem és amit az elkövetkező években kibírt az a képeken is látszik! Sok, nagyon sok kilométer, rengeteg víz, tenger, balatoni munka. A márka akkori vízi sportokra, vadvízi evezés, vízi bicikli kölcsönzés:) szánt modellje volt!
A felső rész, nem a megszokott négy ponton csatlakozik a talprészhez. Ahol a hevederek átmennek a talp alatt (mert átmennek ezt már tudom), kétoldalt műanyag részek, egészen hosszan be vannak varrva a talpba. A műanyag rögzítések magasan védik a boka és a lábboltozat körüli részt, erősen tartva azt bármilyen oldal irányú terhelésnél. Próbára is tettem, futás, séta, túra közben, nagyon jól tartott oldalra nem hagyott mozgást, nem tudtam "lecsúszni" a szandálról. Vizes felületeken, vízi bringa, csúszda, kenuban is használtam és nem volt rá panasz. A mindhárom heveder tépőzárral állítható, kényelmesen a láb formájára. A hevederek nagyon erősek, és az újabbakkal ellentétben nem szöszösödik ki a felületük. A tépőzárak 10 év használat után kezdtek csöppet engedni és maguktól oldódni. A hevederek belső felületén lévő "neoprém jellegű" anyag gyorsan szárad, lényegesen gyorsabban mint az Terra Fi-n. A száradás számomra mindig talány volt, miért gyorsabb látszólag ugyanolyan anyagoknál.
A talp mintázata mintha hullámokból állna, nem apró hanem nagy és elnyújtott, természetesen mint a vízi kivitelek River Ruber (Csúszásgátló talp vízi illetve vízparton űzhető sportokhoz. Kiváló tapadást biztosít vizes sziklákon, köveken, valamint a sima üvegszálas és gumi felületeken. ) Az elmúlt évtizedben erősen megkopott, amiből előnyöm is származott! Így láthattam, hogy valóban két rétegű a talp, valóban a hevederek teljesen körbe futnak, alul megerősítve és ragasztva valamilyen átszúrhatatlan (vagy csak nehezen) ragasztóval. A talp azon kívül, hogy nagyon tapad az első 2-3 évben tartotta a boltozatomat , utána "süllyedt" csak le, a Teva felirat a boltozati részen van látszik rajta, alig kopott el. A talpfelület, gumikeverék, keresztbe apró mintával, amin nemhogy nem csúszott a talpam de néha reszelő módjára kicsit koptatta a bőrömet. Álltalába tavasszal az első három hétbe amíg meg nem erősödött a talpam, kellemetlenül meg tudta koptatni.
Megszokva egy nagyon kényelmes és szinte elfogyhatatlan, szét nyűhetetlen modell volt, mára már "csak" hétvégéken (gyorsan szárad) kertbe, otthon használom. MÉG HASZNÁLOM, szerintem ez a TEVA!


Teva Terra Fi - 2006 nyarán vettem az "Új" Teva szandálomat. Bementem a kedvenc boltomba az eladók már előre mosolyogtak (ismerik vásárlási technikámat, két óra plusz mínusz két hónap nézelődés vásárlás előtt). Legnagyobb meglepetésükre polc, szandál levesz, méretet kértem még a színt se variáltam, felhúztam és megvettem! Rekord!!!
Tudtam mit szeretnék, TERRA FI, egy igazi vizes szandál után egy hagyományos túra szandál kellett. Olyan ami erősen bordázott talpal, microban zinc bevonatú talpfelülettel (környezetbarát cinkalapú technológia távol tartja a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat és gombákat, folyamatos védelmet biztosít, hatása a cipő használatával illetve mosásával sem csökken) és erős boltozattal rendelkezik. Ez mind megvolt, minek válogassak.
A talp spider ruber (egy a száraz és nedves felületeken is egyaránt rendkívül jól tapadó, csúszásgátló szabadalmaztatott (TEVA technológia) talp, cipőkön és szandálokon egyaránt használják) természetesen:) túracipőkre jellemző mintázattal. Jól tapad kövön, földön és betonon egyaránt. Az egyetlen amit nem szeret az a vizes lekoptatott mészkő ami a kijárt túra utakra jellemző, azon rendkívüli módon csúszik mintha jég lenne. A minta kevésbé tartós gumikeverékből van mint az előző modellnél, három év után ugyanolyan használat mellett kopottabb.
Májustól folyamatosan szandálba vagyok, jellemző módon betonon sétálok, viszonylag nagy a súllyom. A Terra Fi-ben már futottam betonon 7-10km-eket és nagyon kényelmes. A boltozata nagyon erős, külön kiemelve megerősítve, még mindig tart, nem igazán akar "kisimulni "ez mellette szól. A bordázatba került sarat könnyű kirázni, menet közben is potyog ami jó öntisztulást jelent. Érdekes az anyaga, mintha újrahasznosított vagy darált gumiból lenne, de erről nem sok infót találtam.
A felső rész a hagyományos Tevákra jellemzően erős heveder , négypontos rögzítési technológiával. Az oldalpántok segítségével tökéletesen fogja a lábat a szandálhoz. Az Universal straping system mára a Teva védjegyévé vált, szabadalmaztatott eljárás, mely a Tevákat tökéletes (elfogultság nélkül:) szandállá teszi! Bár valamiért a heveder felső felülete elkezdett bolyhosodni (borotvával eltávolítható) csak esztétikai probléma a minőségé nem változtat. A tépőzárak szokásos módón nem lazultak, ugyanolyanok mint megvételkor. A pántok vizesen sem nyúlnak, nem változik a teherbírásuk a tépőzárak koszosan, porosan és némi sarat tűrve is működnek.
Másodszori nekifutásra is jó választás volt, már nézegetem a harmadikat, bár tudom, hogy még évekig nem kell cserélnem.

Teva Terra Fi 3 - 2011
Nyárra már világos lett, hogy új szandál kell, a 2006 teva csak 5 évet bír. A rövidebb futas idő egyértelműen a lábbelihordási szokásaim változása miatt van, 15celsius fok felett szandálba vagyok mindíg. A választás egyszerű, Teva ismét, csábító ajánlatok voltak más gyártok szandáljaiból de a Teva kényelmes és bizonyított nekem, nem váltok 16 év szandálhasználat és mindössze 3 szandál:-) . A 2011-es színek ráadásúl nagyon szépek, van végre nm fekete talpú és barnás zöld, hurrá már csak meg kellett vennem, és innen jött a buktató. 44-es kellett volna, ami nem ritka, de a Teva értékesítés és beszállítás éppen akadozik Magyarországon, még kedvenc boltosaim se tudtak szerezni, sok kis bolt, net böngészés és telefon után 4 hét alatt sikerült találnom.
A szandáll kíválló, milyen is lenne, bár a sockpad sokkolóan kiemelkedik a talpból, de hordva ezt nem éreztem soha.  Folyt. köv.


Nor had it been, it is run, hike, garden shoes outside work was not on my feet since April. Today I took the cipőimet and lo and behold one of them :-) do not have laces and are very uncomfortable to wear.
Sandals I am using biased, since 1996, the third rings for my Teva sandals literally. I wear a lot, from early spring to late autumn until my feet are cold or wet it will not be (I do not like the cold rain).
I'm biased because they are resilient and do not need to fear, I should not be spared, just pick up and go through everything in it. Non-slip, tear, and protects it leaves the foot. I admit the first foot out of my sandal, but this posed a serious mileage, and to this day I use (only on weekends). The first is the sea and tried to cut almost nothing, barely slipped on moss. The first sandals were used more in the second aqueous medium has been specifically chosen for everyday use and hiking (more on them). The "perfect their" technology and expertise thanks. What is meant by TEVA technology? All sandals are the footwear company uses icons, symbols, meaning they can only guess for a long time sorting out the possibility, however, is now publicly available on Teva's website completely (and below).


SSR Spider Ruber: A legnagyobb tapadású gumikeverék, melyet a vizes, csúszós, környezetben használatos lábbelik talpának gyártásakor használnak.

Microban Zinc: Környezetbarát cinkalapú technológia távol tartja a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat és gombákat, folyamatos védelmet biztosít. Hatása a cipő használatával illetve mosásával sem csökken!

River Rubber: Csúszásgátló talp vízi illetve vízparton űzhető sportokhoz. Kiváló tapadást biztosít vizes sziklákon, köveken, valamint a sima üvegszálas és gumi (pl. csónakok) felületeken.

Spider ruber: Egy a száraz és nedves felületeken is egyaránt rendkívül jól tapadó, csúszásgátló szabadalmaztatott (TEVA technológia) talp. Cipőkön és szandálokon egyaránt használják.

Shoc pad: Poliuretán/eva (speciális gumi) keverék a cipő sarkában, feladata a sarkokat érő erők eloszlatása illetve átalakítása, segítségével rugalmasabb ellépéseket, ugrásokat produkálhatunk, legnagyobb hasznát a sarokra érkezéskor érezhetjük kemény talajon. Más márkák is használják, ugyanis kíméli az izületeket.

Universal straping system: Négypontos rögzítési technológia, a szandálokon az oldalpántok segítségével tökéletesen fogja a lábat a szandálhoz. Mára a Teva védjegyévé vált, szabadalmaztatott eljárás, mely a Tevákat tökéletes (elfogultság nélkül:) szandállá teszi!

Wraptor technológia: Körkörös pántrendszer mely a lábat hosszanti és kereszt irányba is a lábbelihez rögzíti, ennek köszönhetően sportcipős kényelmet és stabilitást a szabadság érzésével élvezhetjük (nem szorítja el lábunkat).