2012. november 22.

Itt van a tél - bakancs téma, használat, ápolás...

Mindenki másképp csinálja és mindenkinek megvan az elképzelése a jó túracipőről, bakancsról. Nagyon szubjektív téma, ahogy nincs két egyforma láb úgy nincs két egyforma vélemény még ugyanarról a cipőről se. Szeretem a katalógusokon és eladókon kívül mások véleményét elolvasni, meghallgatni. Lényeges, hogy nagyon sokat kell próbálni, ha tudjuk kb. mit szeretnénk, milyen anyagból, talp, mire kell, mennyit szánunk rá, szín a márka (ha hiszünk benne) stb., a lehető legtöbb az elvárásoknak megfelelő cipőt,
bakancsot húzzunk fel. Mindenképpen vastag (túra) zoknira vagy olyanra amiben használni foglyuk, és csakis, és csakis azt a bakancsot vegyük meg ami kompromisszum nélkül jó mindenben amit szeretnénk. A legtöbb problémát, kényelmetlenséget a rossz lábbeli okozhatja.
Szóval Én így csinálom, 1996-ban túl a surranó okozta traumán és az olcsó bakancs ami ellenben semmit sem bír problémán vettem egy nagy levegőt és egy komolyabb bakancsot (La Sportiva Tibet), hála a tudatos és szerencsés választásnak azóta (16 év alatt) a második bakancsom (Hanwag) van csak. Volt némi támpontom a vásárláshoz, hisz gyerek koromba volt egy kivalló bakancsom ami még mindig megvan és működik.  To translate this page, use the Google Translate program. Um diese Seite zu übersetzen, verwenden Sie die Google Translate Programm. Чтобы перевести эту страницу, используя Google Translate программы.

Új bakancs választásakor, az hiszem a legfontosabb, hogy eldöntsük mire kell. Úgy érzem egy igazi bakancs a szó eredeti értelmében nemcsak megvéd és segít, de egy olyan lábbeli ami minden időben akárhová akármennyi ideig elkíséri az embert, a La Sportiva Tibet ilyen volt. A Hanwag minden kihívásnak megfelel, mindenhol tapad, nem töri a lábat, komfortos, de jó kibújni belőle, igazán egy használati "eszköz"! Már, a két bakancs sem össze hasonlítható bár ugyanazt a kategóriát képviselik. A La Sportiva Tibet egy nagyon kényelmes már-már puhának mondható kényelmes túra bakancs. Az első pillanattól kezdve ahogy belebújtam beleszerettem, szinte zokniként fogja körül a lábam és mégis hagy mozgásteret neki, a vastag az igazán vastag bőr nem mint egy kemény élettelen valami van a lábam körül hanem együtt hajlik mozog velem.

 A Hanwag sok év alatt az első olyan bakancs volt amibe belebújva kényelmesnek és igazán komfortosnak volt mondható de ennek ellenére lényegesen keményebb és durvább. Nem öleli, mint inkább satuba fogja az ember lábát, bár hosszú távon sok panaszom nem lehet rá, egy nap gyaloglás után se volt fáradt a lábam, nem éreztem törést rajta, egyszerűen egy kicsit elgémberedett és szabadságra vágyott!
A La sportiva egész nap rajtam van akkor sem veszem szinte észre, a Hanwag már macerásabb, nehezebb, keményebb benne járni, amitől kicsit természetellenesebb is a mozgás. A Hanwag eszetlen tapadásának (vibram talp:) és a boka fogásának csak előnyét láttam a La sportivval szembe. Bár nem estem el benne, és minden körülmény között tapadt, nem éreztem annyira biztosnak a lépéseimet a keményebb tartás miatt. Az az érzésem ha megcsúsznék és elesnék, megvédené a bokámat, ami a La Sportivának nem mindig sikerült, de szerintem a lábszáram törne el.
Számomra fontos, a bakancs egy bőrből legyen, így kevesebb az esélye, hogy a varrások szétmenjenek, beázzon a cipő (a Hanwag gyártotta az első dupla varrású bakancsokat). Jól dolgozzon bőr, a Hanwagnál nem dolgozásról van szó, inkább keservesen nyekereg miközben próbál ellenállni az egy mázsámnak. Bár a Hanwag csak 5 éves, nem tudok sok jót elmondani a bőr állapotáról, hiába a gondos kezelés amitől puha mint a vaj teljesen szétreped minden irányba, sőt a gumi perem ragasztás is törik vele. A La Sportiva 11 év aktív használat alatt kiválóan teljesített, és nem szabad elfelejteni még mindig használom sétákra, a bőr alig repedt meg és finoman megpuhult. Az egyetlen ami a La Sportiva "ellen" szól, nem volt vibram talpa, vibramnak és ez kulcsszó számomra, sok kilométer kell, hogy elfogyjon. A jó tisztulás, mélyen barázdált talp mellett fontos, hisz sokat megyek.

 La Sportiva Tibet, "Egy darab" 2.6 mm(!) vastag barna nubuk bőrből lévő, gore-tex és Tinsulate belső borítású, könnyű túrabakancs. Közép és magashegyi túrázásokhoz is ajánlott.
1996 őszén vettem a bakancsomat, akkor még nem vibram talppal hanem gyári La Sportiva talpal adták. A La Sportiva felirat középen, recés mintát képezve fut végig a talpon. Gyönyörű, már ha lehet ilyet mondani egy bakancs talpáról. Nagyon tapad a gumi, bár egy kicsit lágy, ezért a sok beton és kő az évek alatt komolyan elkoptatta. A bakancs hibája, hogy a gumi nem fut fel az orrészre és nem védi azt, de ezen kívül egy rossz szavam nem lehet a talpra. A vizes kövön sem csúszik és - bár a mintázat nem túl mély és az évek folyamán szinte teljesen elkopott - csak az utóbbi időben volt problémám sárban és hóban.
A boltívemnél nem rogyott meg, mint általában az én súlyom alatt a cipők, nem lyukadt ki, nem szúrta át semmi.
Kezelésével elvétettem egy hibát: egy Toko olajjal kezeltem, ami elméletileg a bőr kiszáradását hivatott megakadályozni, de nincs ráírva, hogy közben lemarja a talpat tartó ragasztót (Merrell Chameleonnál is ezt tette, mire észrevettem).
 Az elmúlt 12 évben sok száz kilométert mentem vele sokszor a bakancs számára igen embertelen körülmények között. Volt egy hétig fullra átázva, éles sziklákon, amelyek agyonvágták, már ha tudták volna, mert a vastag bőr szinte mindent kibírt. A lábamat nem törte fel, csak hosszabb túrákon, álltalába 45 km után jelentkezett a talpközépen az égető érzés és az ujjam alatti párnákon a vízhólyag, ami lehet a lábam gyengesége.
Nagyon kényelmes az első pillanattól fogva, ahogy belebújtam. Ennyi használat után sincs belül kopás a saroknál és a talpközépnél, lehet érezni, ahogy tartja a lábam és a sarkam. A talp közepesen merev, bár ezt 100kg-mal tudom kijelenteni, kisebb súllyal valószínűleg ez nem ilyen rugalmas. Éppen elég mozgást biztosít az ujjaimnak és mégis fogja az egész talpamat, nem csúszkálok, nem szorítja a lábfejemet, nem hagy nyomot a lábamon. Sötétbarna bőrből készült cipő boka, nyelv része zöld vékonyabb (kesztyű) bőrből van. Az idő folyamán a cipőfűző kikoptatta a nyelvet ezért kisebb luk tátong rajta, mit sem ártva ezzel a cipőnek.
Az egy bőrből való orrész számomra nagyon fontos bakancs választásnál, berögözött elképzelés, hogyha kevés a varrás, kevésbé mehet szét! Sajnos rossz tapasztalat, hogy a varrás a leggyengébb része a bakancsnak. Ezért is választok ilyen bakancsokat.
A felsőrész csak néhány helyen tört be (de el nem), mély barázdák látszanak rajta, mégsem lehet átlátni rajta. A belső membránnak köszönhetően 10 évig át sem ázott, bár lehet azóta se ázna át, ha akkor nem próbálom ki a Toko Leather Soft "olaját".
Ápolásánál csak sima vízzel mostam havonta egyszer, télen sűrűbben egy Tarrago zsírral átkentem, kéthavonta vízalapú Nikwax bőrápoló és impregnáló szerrel ápoltam a vízállóság megtartására érdekében. Évente egyszer egy "idős" lovász ajánlására lekentem tejföllel, amit rajtahagytam egy éjszakára, majd lemostam. Tőle kaptam a lovagló csizmámat azzal a tanáccsal, hogy a vastag bőrt a tejföl puhítja és ápolja a legjobban, és én ezt megfogadtam.
A már említett Toko Leather Soft "szintetikus" olajat nagyon későn kezdtem el használni, ami valóban ápol és puhítja a bőrt, de sajnos közben szárít, és nem tartja meg a bőr természetes nedvességet. Mégis a bőr visszanyeri színét és rugalmasságát, csak nagyon kiszárad két nap múlva, amikor is kell a zsír.
Valószínűleg nemcsak én voltam megelégedve a bakanccsal, mert a Mountex az alábbi szöveggel népszerűsíti: "Kínálatunk legnépszerűbb túrabakancsa: az egy darabból szabott felsőrész kivételes szilárdságot biztosít, mindemellett vízálló, ugyanakkor nagyon könnyű és kényelmes. Nagy terhek hordásakor is megfelelő a tartása (csak megerősíteni tudom, hiszen nagy zsákkal együtt legalább 130 kg-t nyomok). Egyenetlen talajon, bármely időszakban ideális és megbízható társ túrázáshoz."

Szerettem volna ugyanilyen bakancsot venni, három évig kerestem, de nem találtam barnát az én méretemben (csak fekete volt mindenkinek). Ez alatt az idő alatt közel harminc bakancs volt a lábamon, de meg se közelítették az érzést és komfortot amit ez a lábbeli nyújtott. Boltos ismerőseim legnagyobb derülésére vettem egy sötétszürke Hanwagot. A bakancsot ma is használom, 3-4 órás sétákra, egész napos kinti munkákra. Egyszerűen csak télen már nem állja meg a helyét és egy-egy túrán talán szükségem lenne recékre, ezért nem tudom hordani. Ma is a kedvenc bakancsom!

 A Hanvag Lima évek óta az első olyan bakancs, amit kényelmesnek és igazán komfortosnak éreztem. A forgalmazó szerint ez a magyarországi terepviszonyoknak leginkább megfelelő Hanwag modell. Relatív alacsonyabb szára ellenére a bokát igen stabilan tartó cipő, szinte satuba fogja az ember lábát, mégsem éreztem, hogy bárhol is fel- vagy megtörné. Eleinte nehéz, kemény benne járni, hiába volt már sok bakancs a lábamon, valahogy magas a talpa és kicsit természetellenes benne a mozgás. Bár nem estem el benne és minden körülmény között tapadt, nem éreztem annyira biztosnak a lépéseimet a keményebb tartás miatt.
A Vibram Fuora talp, hosszú élettartamú, közepesen merev kialakítású, lépéscsillapító és kicsúszás gátló profillal van ellátva. A sarokban egy a lépéskor keletkező ütődést tompító betét van! A talp "eszetlen" tapadásának és a boka fogásának csak előnyét láttam. A mintázat könnyen tisztul és valóban megfelel az itthoni terepviszonyoknak, pont elég a mintázat nem túl sok de nem is kevés. Vizes kövön kicsit csúszik, de nem vészes, vizes lépcsőn, utca kövön viszont nem csúszik.
A felsőrészt egy darab bőrből alakították ki, így kevesebb az esélye, hogy a varrások szétmenjenek, beázzon a cipő, varrás mentén "törjön". Félelmemet igazolva, a boka belső részen a varrás kezd elengedni. A cipőre kézzel rögzítettetek egy magasított gumiszegély, mely védi a cipő felsőrészét a kavics felverődésektől, a korai elhasználódástól és segít megőrizni a cipő formáját, és a bőrrel együtt eltörik!
A felsőrésznél nem beszélhetünk a lábbal való "együtt dolgozásról", keservesen nyekereg, miközben próbál ellenállni az egy mázsámnak.
Normál karbantartás mellett tört meg, de nem ázott be és a színét is alig veszti. A tél végén, tavasz elején elég komoly víz terhelésnek teszem ki, amit derekasan bír, mint egy gumicsizma, csak annál persze kényelmesebb. www.hanwag.hu

Ti milyen bakancsot, túracipőt használtok?

Sorry for any errors in translation may fall. Prevails and everyone has a good idea of the boots. Very subjective topic, as no two feet so no two opinions about the shoes are not the same. I love the catalogs and vendors outside of the opinions of others to read, listen. It is essential to have a lot to try, if you know about. What we want, what material, sole, what to, how much you, your brand colors (if you believe in it) etc, as much as expected shoes, boots, pull up. Definitely thick (trekking) socks or those which will be used hole, and only, and nothing but the shoes take you good at everything without compromise, which is what we want. In most problems, the wrong shoes can cause discomfort.
So what I do, in 1996, beyond the trauma and cheap sneakers boots which has a problem but nothing I took a deep breath and a serious boots (La Sportiva Tibet), thanks to the conscious and fortunate choice since (16 years) in second boots (Hanwag) is just.