2012. november 7.

Kések, bicskák, tőrök - spyderco, Marttiini, Pyraster

Nincs szükségem harcra edzett és tervezett tőrre, különleges és speciális késre. De sokat vagyok a természetben, és gyerek korom óta szeretem és használom a késeket, éppen ezért mindig van is nálam egy-kettő, kivételes esetben több:-). A kés kell, ha jól karban van tartva és megtanuljuk használni, tisztelni és vigyázni rá, évekig elkísér és bár nem segít nap mint nap, de HA éppen kell ott van és olyan jó, hogy van.

Előttem vannak a viták, egészen kiskoromból, hogy ne tüntessem el a konyhakést (máig megvan akkora mint az alkarom) vagy a papám kését.
a jobb oldali Papám kése
A kés szeretete akkor ragad rám, papámnál mindig volt egy csodás csontnyelű bicska (a második még megvan, az elsőt elhagytam:-) ami persze rettentően kellett nekem.To translate this page, use the Google Translate program. Um diese Seite zu übersetzen, verwenden Sie die Google Translate Programm. Чтобы перевести эту страницу, используя Google Translate программы.
A használat az élezése és tisztítása alapvető elsajátítandó minden embernek (nem csak férfiaknak), persze lehet misztifikálni és túlbonyolítani, szabályrendszert felállítani (nem szúrjuk földbe, nem dobjuk fába, nem adjuk gyereknek) de attól még "csak" egy használati eszköz amit használjunk bátran saját életünk megkönnyítésére. És bizony ha kell földbe szúrom (gomba, növény, cserép gyűjtés) kalapácsnak használom (csonthéjas törése) ha kell és más nincs nálam. Sajnos a kés szeretete nem járt együtt az acél ismereteim (kovács szintű) kibővítésévél  ezért a kést csak tartósság, használat, él, fogás, tárolás alapján tudom megítélni és ragadt rám némi ismeret márkák típusok anyag használat terén.  
E rövidke bevezetés után íme a kések (bicskák, vadászkések, többfunkciós zsebkések és egy taktikai a végére):


Mindig volt, van egy zsebkés a kezem ügyébe (zsebembe) amit a legszélesebb felhasználási területen tudok hasznosítani (evéstől a faragásig:-), 2006 óta ez egy  Spyderco Centofante. Elődje egy jóval egyszerűbb Herbertz később róla is szó lesz. Mivel minden nap használom, így az egyik kedvenc késemmé vált. 
Hihetetlen éltartása (élezni már nem egyszerű:-) és remekül eltalált élszöge van, mintha kimondottan vágásra találták volna ki, egyszerűen nincs akadály előtte. Az ujj támasz, a felső ív, mind az erő kifejtésére (ami így nem a nyélre koncentrálódik) és a pontos, gyors vágásra lettek tervezve, szerintem hibátlanul. Az első pár évben amíg nem szoktam meg tartottam a FRN nyéltől mégiscsak "nylon". De idővel eloszlatott minden kétséget, a súlya pedig olyan csekély, hogy alig észrevehető, nem csúszik és vékonysága ellenére jó a fogása és visszafogott konzervatív a megjelenése. A nyitást a pengén található Spydercora jellemző lyuk és a jól eltalált súlyeloszlás na meg a "persely" miatt olyan mint az álom, hangtalan, sima, gördülékeny, könnyed. Szokták mondani az ami mindenre jó az semmire sem jó, persze kivételek vannak, ez a kés (disznóvágást, szoborfaragást kivéve) szinte mindenre jó.          
Márkatörténet: a Spyderco késeket Colorado állam, Golden városában gyártják. Azt mondják, hogy a Spyderco késeket biztos, hogy sötétben tervezik, mert nagyon furcsán néznek ki. A Spyderco egyértelműen eltér a késiparban megszokottól, mivel a kutatást és fejlesztést helyezi előtérbe, új, továbbfejlesztett, jobban működő eszközök előállítását célozza. Megbízható, high-performance kések gyártása hatalmas elkötelezettséggel jár az állandó tesztelés végett. Vizsgálják az élek teherbírását, rozsdaellenállását, valamint hogy mennyi erő kell egy kés ki-be csukásához. Folyamatosan keresik a még magasabb minőségű acélokat és anyagokat. http://www.spyderco.com/about/
Késtörténet: a Centofante modellt a híres késtervező Frank Centofante álmodta meg, amely garantálja a kés elegenciáját és egyediségét. A Centofante nyele keskeny profilú, könnyű FRN, azaz üvegszál erősítésű nylon. A nyélen két csatorna húzódik, hogy jobb legyen a fogása, felületébe pedig egy Palladium ezüst Spyderco pók van beágyazva. Hogy biztonságosabb és kényelmesebb legyen, a back-lock (hátsózár) a nyél közepén helyezkedik el, és záró karján egy David Boye által kifejlesztett horony van. A VG-10 acélból készült penge sima köszörülésű, és hamis fokél található rajta, valamint rovátkolás a hátán, hogy szilárdan tartsa a hüvelykujjat vágás közben. A pengén található lyuk az egykezes nyitást teszi lehetővé,ez egyben a cég védjegye is. Egy fekete acél zsebcsíptetővel oldalunkon hordhatjuk, nekem idővel lekopott a festék. Extra könnyű súlya lehetőve teszi a még könnyebb és hosszabb időtartamú használatot is. forrás: www.spyderco.com

"Második" kés természetesen egy fixpengés, ha lehet mai besorolás szerint vadászkés. 2008 óta ezt a szerepet nálam egy Marttiini Hiúz, tölti be. Hosszabb sétákra, túrára mindenképpen viszek magammal egy fixpengést az esetleges faragás, "feszítés" és egyéb masszívabb eszközt igénylő feladatokra. Bár masszívabb és erősebb kést írtam, de nem egy taktikai vagy túlélő tőrre gondoltam, van ilyen jellegű késem, de Én valószínűleg saját berögzült hibából nem tudom rendesen kezelni a vastagpengés, súlyos késeket, töröket. Nem használok lándzsának, favágásra, késdobálásra kést, valószínűleg ezért nem. Nekem az egy tenyérnyihez közeli, "filigránabb", max. 3-4 mm pengevastagságú kések esnek kézre. Egy ilyen jellegű vadász késsel sok funkciót elláthat az ember, még fát is faraghat, disznót is vághat nem fárad el a keze és a jó éltartásnak köszönhetően kevesebb erőlködéssel dolgozhat.
Visszatérve a hiúzra egy nagyon átgondolt, jól eltalált használati eszköz, könnyű tisztán tartani (nyírfa nyél és krómacél), könnyű élezni. Az Én példányom pengéje krómacél (kevesebb gondozást igényel) valóban híres éllel, jó élszöggel és éltartással. Jó vágni vele és átsiklik mindenen a sima hosszú élnek köszönhetően. Nekem  egy ujjtámasz jobban jönne néha amikor vizes, koszos vagy zsíros a kezem, de megszokható és valóban jól használható ha az ember nem fél, hogy rásiklik a pengére a keze.  Eddigi legjobban használható mindenes kés ami a kezemben volt, jó vágni, faragni, forgácsolni is vele. Aki kíméletlen az még fát is megpróbálhat vele vágni, bár a penge krómacél (inox) meglepően vékony a modern késekhez szokott emberfiának.
Erős, tartós és elnyűhetetlen, ez a hiúz bizonyította is ezt, a karcolások a pengén a sok év Balatonba eltöltött idő miatt lettek. Ott találta két kis srác mielőtt hozzám került volna, a pengén vastag lerakodás keményedett meg mint a vízkő a nyélen pedig szinte eltávolíthatatlanul beleette magát az iszap. Tisztogatással és munkával minden az eredeti rajta, újraéledt:-)!
Tokot egy bőrössel készítettem vastag bivaly bőrből, kicsit alakítva az északi tokokon. Mint a Pyrasternél is Én szeretem a ha a kés nagy része a tokban van és a rögzítése nem feszes, hanem kicsit lazábban lóg (fittyeg) a oldalamon, így nem zavar semmilyen komolyabb mozgás közben sem, plusz leülni is könnyebb ha nem zavar az oldaladon egy "sin".
Szerintem a zsebkés mellett a közepes méretű vadászkések a leghasznosabbak a természetben, két kedvenc késem a "fajtából" a Spyderco Temperance 2, és a Böker Ranger, bár egyik sincs, de lesz.
Történet: a J. Marttiini Tőrgyár első terméke a hiúz tőr volt, melyet maga Janne Marttiini fejlesztett ki. A jellegzetes penge vége felfelé ívelő, s ez a mai napig ilyen. A hiúz tőr 1932-ben a Viipuri-i kiállításon elnyerte a legjobb termék díját. Ez volt az első díj, amit egy Marttiini terméknek adtak és amely megalapozta a minőségi termékeket gyártó cég hírnevét. A sokat bizonyított termékek a mai modern idők vándorait is kiszolgálják.Az acél egyesíti a szén-és krómacél legjobb tulajdonságait, a tartósság és a szívósságot, Könnyű éllezni és extrém tartósság. Acél keverék, Co2-tartalom 0,5% a króm-tartalom 8%, a keménység 56-57 HRC. A nyél hagyományosan Finn nyírfa.
A J. Marttiini Tőrgyárat 1928-ban Janne Marttiini kovácsmester alapította Rovaniemiben. Induláskor kézimunka jellemezte a gyártási fázisokat, a penge kovácsolásától az ujjvédő fényezéséig. A tőröket maga Janne mester értékesítette, kerékpárral járva az országot. Janne Marttiini a gyár megalkuvást nem tűrő igazgatója, több értelemben is az évszázad forradalmárja volt: rendíthetetlen hittel és energiával tökéletesítette termékeit és széles piac meghódítására törekedett. A termelés kezdettől fogva a színvonal megtartására irányult, ennek érdekében folyamatosan fejlesztette műhelyét, nagy hangsúlyt helyezve dolgozóinak szakmai tudására. J. Marttiini a kovács, tőreinek élét úgy mutatta meg vevőinek, hogy a tőrrel a nyakukon lévő szőrzet leborotválására bíztata őket. Néhány évtized elteltével már nem kellett bizonygatnia a „Marttiini él”-t.
forrás: www.marttiini.fi


Fazekas József termékei már 1999 óta PYRASTER márkanéven ismertek, 100%-os kézi munkával készülnek. A kés  egyedi darab, sok év természetben, késhasználattal töltött idő igényeinek megfelelően készült. Kések mindennapi használata, pozitívumainak kiemelése hiányosságainak ismerete szülte e kés elkészíttetésének tervét.
Vajmi keveset értek az acélhoz és a fegyverkovácsoláshoz ezért bíztam mindent az elismert mesterre. A tökéletesre kovácsolt szénacél penge kifogástalan munkaeszköz. Az él és a hegy nagy igénybevételre tartósra, keményre lett elkészítve, túrára lett kitalálva, mindenesnek, akár finom vágásokról, vesszők faragásáról, fa "forgácsolásról" van is szó.
A 95mm hosszú, átlagban fokánál 3 mm vastag penge a Pyrasterre jellemző finomsággal teljes pengehosszban vékonyodik. Az acél jó éltartó és különösebb hozzáértés nélkül könnyen élezhető.
A 117 mm hosszú szépen erezett olajfa nyelet finom kidolgozás, kézbe illő kialakítás, tartósság és hosszú élettartam jellemzi. Az enyhén visszafelé hajló felső ív nagy vágóerő kifejtését teszi lehetővé.
A vastag ellenálló bőr tok szinte teljes egészébe védi a kést a külső behatásokkal szemben, mindennapi használatra a legmegfelelőbb 4 mm vastag bőrből készült. A tokot egy vékonyabb akasztóval tudjuk a szíjunkhoz rögzíteni. A 20 mm széles "pánt", erős varrással, visszahajtva van rögzítve, így tágabb mozgásteret enged a toknak, nem akadályozva mozgásunkat, blogokat, honlapokat olvasva nem részesítik előnyben ezt a rögzítést, "lifegése" miatt, engem viszont így nem akadályoz a mozgásban, guggolhatok, autóba ülhetek, futhatok, különösebb kényelmetlenség nélkül. Természetben járva nagy hasznát vehetjük a könnyen kezelhető nagy erő kifejtésére is alkalmas szinte elpusztíthatatlan késnek.
Szinte mindenben olyan lett mint elképzeltem, csöppet kisebb a nyél és nekem hiányzik a lyuk a nyélről a tokból való kivételt, és vágáskor nagyobb erő kifejtését segítő bőr "szíjnak". A tervezésnek és kivitelezésnek köszönhetően kimondottan használatra termett darab.
Ui.
Új kést vetettem papírra az elmúlt három évben, kísérletezni és használatra, csak a megvalósításra vár.


Kedves olvasó Te milyen kést használsz, írd meg! Érdekes adatokat kaphatunk ami támpontot nyújthat későbbi felhasználóknak.

és ami még vissza van:
Muela Colibri 1-2, Muella Tanto - http://www.mmuela.com/
M. Nieto  Toledo - http://www.mnieto.com/
Viktorinox Eco Camper, Eco Climber, Eco my First, Outrider Safari,http://www.victorinox.hu/
Herbertz
Buck Bantam Camohttp://www.buckknives.com/

Sorry for any errors in translation may fall.
I do not need battle-hardened and designed dagger, knife unique and special. But I am much in nature, and since I love kids and I use the knives, so I can always have one or two more in exceptional cases.
In front of me are the debates until not to hide the kitchen knife (still has the same size as the forearm) or my father's knife. The knife stuck me love you, always had a great papámnál bone-handled pocket knife (the second is still there, which of course :-) I left the first one had me tremendously.
The knife should be, if we learn to use and is maintained, to respect and take care of it for years and I do not accompany you on a daily basis will help you, but when you're there and be so good that it is.
The use of sharpening and cleaning of basic mastered all people (not just men) are, of course, too can complicate, set of rules set up (do not insert into the ground, do not throw in wood, we do not give a child), but it's "just" a user device you use courage of our own lives ease. And certainly you should pitch (fungi, plants, pottery collection) I use the hammer (stone broken) and the other is if you need me. Unfortunately, the knife was not associated with the love of my knowledge, Steel (Blacksmith level), so the knife can only extend the durability, use, live catch, store, and stuck to me to judge me based on some known brand in the field of substance use types.