2015. december 8.

Vérkör - pipa:) - 2015.11.08

Teljesítettük a 77km-es 12h (futva) szintidejű VÉRKÖRt (verkor.hu). Leírást a útról Milán írt http://www.onedoor.hu/2015/11/verkor.html. Csak kiegészíteném néhány információval, ami nem a túra útvonalával függ össze, de hasznos lehet a teljesítéshez.


A vérkör teljesítése óta eltelt több mint egy évben, egyre több tapasztalatot szereztem felszereléssel, készüléssel kapcsolatban. Amit jórészt a 2015 év két nagy és számos más maratoni távja indított el, és ebben oroszlánrésze a Vérkörnek volt, erről majd később.

Mint a onedoor.hu-s leírásból kiderül nehézségek ellenére is szintidőn belül letudtuk a távot.
Bár így utólag sem volt egyszerű és kellett előtte a sok kilométer és túra tapasztalat, mert még így is követtünk el hibákat.

Maga a Vérkör szerintem egy nagyon jó túra, első "komolyabb" ultrának ajánlom, jó útvonal vezetés, jól járható terepe, és ami fontos bár elhanyagolódott a divattá vált terepfutás világában jó ismerkedés a tájékozódással.

A tájékozódás mint a terepen való közlekedés alapkövetelmény szerintem, ugyanúgy mint a terepi adottságok ismerete, megfelelő felszerelés és önmagunk helyes felmérése. Ez persze csak az Én véleményem, nem feltétlenül kell, kellene túlbonyolítani a túrázást és misztifikálni a terepfutást, mint ahogy sokan nem is teszik. El kell indulni, csinálni "azt ennyi".
Szerencsére divat a futás, ez a divat nem kerülte el a terep, terepen futást se. És egyben a teljesítményorientált világnézetünkhöz kacsolódóan a nagyobb távok (nekem minden 4h-nál tovább tartó teljesítés hosszú táv:) hajszolása is divat lett.
Sajnos ahogy tapasztaltam, a terepen futás a legtöbb esetben mellőzi a valódi terepet, inkább népszerű, jól futható turista utakat jelent, és szinte teljesen eltűnt a tájékozódás. Már versenyen is találkoztam a jelenséggel, nem ám a turistajelek követése, útvonalkövetés, sokszor az itiner elolvasása is hiányos, hisz minek ha ki van szalagozva, jelölve stb...
Ennek függvényében problémát okozhat a tájékozódás valódi terepen, a Vérkör is sorra szedi ezen áldozatait, akik eltévedés, rossz tájékozódás miatt kicsúsznak az időből vagy feladják.
Én úgy gondolom, fontos a jó tájékozódás megtanulása, nem csak a jó folyadékpótlás, jó felszerelés ismerete, Én szeretek tökön paszulyon irányba menni, és szívesen segítek annak aki nem, vagy ajánlom ebben a témában is keressetek meg olyanokat akiktől lehet tanulni. Kelle a térkép és terep ismeret, sokszor hasznát venni az életben, legalább annyira mint a pulzuskontrollnak ha nem jobban.

Részemről a ruha választás nagyon jól sikerült, Crestyle hosszú felső, Quechua Forclaz 500 nadrág (az erősített fenekű oldalzsebes:), Timbelrand mellény, Loap Stora 15 kis zsák (1.75l folyadék, 6 csoki, 2 szendvics, sósmogyi, magnézium tabletta, zsebkés, váltózokni, hosszú felső, széldzseki, Sony telefon, "kötszerek").

Ami hosszú nyűglődés volt, de a kemény talaj, jó túrautak miatt végül nagyon jól sikerült a cipő választás Saucony Nomád TR-ben mentem. Augusztusi megérkezése óta szerelem ez a cipő, szinte mindenhová elkísér és eddig lefutott majd 900 km alig látszik rajta. Egy nagyon jó választás hosszútávra, vegyes útviszonyokhoz, sár nélküli terepre, de erről majd írok bővebben megérdemli.

http://www.onedoor.hu/2015/11/verkor.html






Vérkör - 2015.11.08
40 fotó - Album megtekintése