2015. április 13.

Salomon XA pro ultra Gtx - az álom cipő rövid élete

A Salomon XA az álomcipő számomra, évek óta szemezek vele, igaz, hogy a zölddel:). Két Adidas Response Trail-t futottam szét évekkel ezelőtt, ami teljesen az Én kaptafám, és érzésre a Salomon "ugyanaz a cipő". Persze csak belebújva érzésre, meg súlyra, meg robusztusságra. És akkor rögtön az elején, a Salomon alig bírt 600 km-et, 5 hónapot, csak terepen, nagyon kímélve, arra használtam amire való, terepfutásra. Sajnos jött egy hideg szombati nap, egy jó ötlet, hogy fussunk egy nagy kört a térdig érő friss hóban, és a cipő megadta magát, a gyors fűző elkezdte megenni az anyagot az orrán, és az orrán belső felén meg egyszerűen elrepedt az anyag.

A cipőről ide is másolom mit írnak katalógusok:Könnyed, strapabíró és rendkívül stabil a legnehezebb terepeken is, gyors- és teljesítménytúrázáshoz egyaránt ajánlott. Az XA Pro 3D Ultra 2 GTX modell áramvonalas megjelenést és extra tartósságot kapott az új technológiás külső talpkiképzésnek köszönhetően. A Sensifit technológiával kombinált Quicklace fűzőrendszere 100% -os biztonsággal fogja a lábat, a 3D Advanced Chassis technológia stabilitást ad és segíti a láb továbbgördülését nehéz terepviszonyok között is. A benne található GORE-TEX membrán gondoskodik a lábad szárazon tartásáról. - vízálló szövet felsőrész - Gore-Tex membrán - Quicklace fűző - békanyelv - gumírozott orr - OrthoLite talpbetét - öntött EVA középtalp - Sensifit oldaltartás - ContaGrip gumitalp.


Manapság a komolyabb - merthogy Én ezt a cipőt oda sorolom - terepfutó cipőkben majdnem mindezek a jóságok benne vannak. Én mégis a cipő legendás és a Salomon oldalán is kiemelt rendkívüli tartóssága miatt választottam. A Salomon 2011-ben még "stabil terepfutó cipő...Contagrip külső talp különlegesen ellenálló és jól tapadó anyagból, mély barázdákkal" volt, napjainkra alakult gyors és teljesítménytúrázáshoz ajánlott cipővé. Nem is értem a "gyors" túra fogalmát.



Felsőrész, belsőrész: a cipő korán sem olyan könnyed mint amilyennek leírják, szerintem inkább egy tank a futócipők között, az enyém (46, 2/3-os) 38 dkg volt, mint két manapság divatos Hoka együtt. Elsőre belebújva mezítláb is rendkívül kényelmes és komfortos, nagyon jó a belső rész eldolgozottsága.
A felhasznált anyagok, masszívnak, és elég merevnek tűnnek elsőre, kicsit "műanyagok", kevésbé szellőző inkább a strapabíróságot előtérbe helyező a külső. Sok varrás, műbőr-gumi megerősítés ellenére is egységes, letisztult, szerintem még jól is néz ki. Bár vártam de a cipőfűző erősítését, és a merevebb tartást szolgáló négy keresztirányú "háromszög" egyáltalán nem tört, és nem is feszített túl, nagyon finoman húzta a cipőt a lábamra, belül is kellően párnázott és vastag. A bevarrt nyelv, nem gyűrődött, nem szorított.
 
Gore-tex bélése révén vízálló cipő, valóban annak bizonyult, szeptembertől-márciusig használtam így nagyon nem tudtam meg mennyire lélegzik, de vízállónak-vízálló volt. A decemberi Dombay maratonon 7h hó és víz fogadta, patakokkal vegyesen, észre sem vettem, mint egy bakancs úgy szerepelt, kiváló volt. Többen nem értik a Gore-tex-et futócipőben, hisz beleizzadva, mert beleizzadunk futás közben, az aktív izzadást nem tudja "kipárologni" belülről "tocsog" a cipő. Igazán nem futottam benne melegben, de Én az izzadság kivezetését inkább gyapjú zoknira bízom, mint a bakancsban is. Amikor elszakadt a cipő be is ázott, nagyon kellemetlenül tényleg állt benne a hideg víz. Én ezt a cipőt igazán bőrből (van is) túrázásra tudom elképzelni, illetve aktív kinti munkára, hisz iszonyat kényelmes akár egész nap állhatunk benne.         

Fűző: erről pont annyit, nekem nem jött be. Egyszerűen nem tudtam rendesen beállítani, a kosztól oldott. A legrosszabb, hogy aszimmetrikus kialakításának rögzítése után, egyszerűen megette, kidörzsölte a cipő anyagát. Amennyiben csak lehet maradok a hagyományos, illetve a Saucony-s "gumis" cipőfűzőnél, sokkal jobb szerintem.


Középtalp, talp: megkapott minden lehetséges csillapítást, a középtalp, nagyon komfortos, bár 10 mm a különbség eleje-hátulja között (nekem az sok) nem éreztem a dinamikát a cipőben. A középtalp saroknál négy kereszt merevítést kapott keményebb anyagból, az Én súlyom alatt a habanyag 2 hónap alatt megrogyott, bár a csillapítását nem vesztette el, azért elég meglepő volt az összenyomódás.
A talp mintázata elég, éppen elég terepen, nehéz terepen kicsit kevés. Cserébe egyáltalán nem kopik, nálam meg se látszott rajta a ~600km.

A leghosszabb táv a Dombay maraton volt benne, kicsit több mint 42km, mellé hóvihar hét órán át. A lábamnak semmi baja nem lett, nagyon komfortos volt a cipő, ha nem dühítene, hogy kiszakadt, szívesen megtartottam volna, túrázni, sétálni, mindennapokra, futásra nem.

A cipő egy Saucony Xodust váltott, de a nagyon rossz tapasztalat (eléggé lehangolt a szakadása és a bolt majd egy hónapos molyozása a cipő sorsáról) újra egy Saucony Xodus 3-om lett, gore-es. Nem olyan kényelmes, kb. olyan mintha a Salomon egy SUV lenne a Saucony meg egy valódi terepjáró, nem olyan komfortos, nem olyan kényelmes, nem is olyan szép, de a célra jobban megfelel.

további képek