2015. február 19.

2014, tíz nap futás ~ 22:30-23:30h összidő

a "futás" térképen
Az ötlet az volt, hogy 10 napon keresztül, a hétköznapjaimba beillesztve, szeretnék futni napi 2 óra 15 percet (ha bírom többet), naponta különböző időpontokban, elérhető de eltérő útvonalakon. Hétköznapokon, nem bontva meg a "napirendet" az elképzelésem, min 210 km optimális esetben 250 km sok "tereppel".  A kezdő nap 2014.09.06 szombat volt, a Bólyi Vessző futás és annak egy új távja 21+km. 
A tervből végül összesen ~23:20 perc futás, ~228 km, ~2766 m szintkülönbség valósult meg sok tereppel. 3 beton, 4 földút, 2 terep, 1 Mecsek-város vegyes és a 10 napból szerdától a második fél 6 napján esett az eső minden futás alatt.
Nem teljesítmény, hanem a folyamatos terhelés, az eltérő napszakban való indulás, a komfortzónám átlépését, a határaim feszegetését jelentették, annak ellenére, hogy sem fáradtnak nem éreztem magam, sem tehernek nem éreztem a futást. A változó indulás miatt volt, hogy alig volt 12 óra a két futás között, Semmim nem fájt, semmim nem készült ki vagy el, nem volt gond a lábammal, és a második-harmadik napi izomlázat leszámítva még holtpont se volt.
Az izomlázat is annak köszönhetem, hogy az első nap a vesszőfutáson a félmaraton első felét elég erősen futottam, tudva, hogy másnap is van futás, de nem zavart mert nagyon jól esett. Erre az erős szombatra ráhúztam vasárnap egy teljesen más futást kényszerítő új cipőt (Salomon XA 3d Ultra Gtx) , amiben őszintén, szenvedtem.
Nem a kényelmetlensége vagy más non komfortosság miatt, egyszerűen csak nem találtam a ritmust, nem éreztem a cipőt az első 16km-en, egyszerűen mérgelődtem, mert nem volt jó. Így lett hétfőre "izomlázam" és fáradtság, ami az első pár km után el is illant.
A teljesítéshez tartozott még a  cipők váltása, ruhák variálása (különböző anyagú polok, mostanában ebből a Crestyle jön be) és ha lehet minden nap más típusú zokni, csak, hogy teszteljem a komfortosságot (bár ebbe beleszólt 6 nap eső:). Ami fix volt a Deuter Nordic plus kis övtáska, Spyderco kés, "okos" telefon, naponta 2dl víz, 2db 2x2-es RitterSport szelet, este 2 Magne B6, reggel Supardyn. 
Távolságba két mérés közül általában a harmadik (máskor is mért szakasz átlagolása) volt a jó, a Runkeeper nálam nem mindig van a csúcson, (pl első napra 7 kilométert mért) a maps meg nem számol a domborzattal, vagy nem túl jól. 
Az időt és a pulzust a szokásos Beuer-el mérem, pontos megbízható, a sok eső és viselési idő miatt az utolsó napokra nagyon kényelmetlen, kidörzsölte a mellkasom (hát nem épp horpadt:). Az átlagok ehhez mérten csak tájékoztató jellegűek, hisz a runkeeper mért hosszabb és rövidebb utakat is, már ha mért:).        

A kezdő nap 2014.09.06. szombat, Bólyi Vessző futás 21+ táv, a mért idő 2:02:50h, félnél 0:39h, békásnál 1:50:21h, fordulótól kocogás. Indulás 10h-kor, illetve kicsit késve. Az idő remek, bár rajt előtt fél órával még szakadt az eső. Ennek köszönhetően túl öltöztem, egész úton cipeltem a mellényem, illetve az innivalómat, mert a helyét foglalta a mellény. Saucony Xodus+plüss saucony zokni ami nagyon megnyomta a lábam, vékony polo, vékony Karrimor x-lite gatya.
Nagyon jól esett a futás már nagyon vártam, el is futottam az első felét, nem rohantam csak egyszerűen jó volt kicsit saját tempómnál gyorsabban futni nem gondolva a következő napra. Szeretem ezt a "versenyt" nagyon jó a hangulat, jó a társaság, és rendkívül jó a szervező gárda.A második nap, (10:15h ind, ~23.5km +222 méter szint, földút) új cipő,  Salomon Xa Pro 3D ultra + Lasting WHI  (vastag Merinoi gyapjú túra)zokni, vékony technikai póló, vékony rövid gatya, vékony mellény (Karrimor Xlite), Deuter N.Lite. Borjád Karasica híd - Bóly-Villány kerékpárút - Kisbudmér - Kisjakabfalva - Fülemüle Csárda - szembe át a vasúton - kanyarba fel a tanösvény felé - tanösvény - Templom-hegy - Kilátó forduló és vissza.  
Nagyon nehezek a lábaim, visszafelé Kisbudmér előtt kezdjük szokni egymást a cipővel. Új cipő első futásom benne, bár nehéz és stabil cipő, komoly lejtése van 10mm, ami elég más mint a majdnem vízszintes Xodus (4mm).  Kicsit görcsös:) a mozgásom:) minden lépésnél lecsapom a talp párnáimat, olyan mintha trappolnék. Jó lesz ez. 6:48 min/km átlag, 138 átlag pulzus. 


Harmadik nap, (15:30h ind,+140 méter szint, földút) 2:15:02h összidő ~ 22km. Vékony nadrág, polo, vékony mellény, Deuter + 2dl víz + kés. Saucony Xodus + Lasting TCA vékony túrazokni. Borjád - szőlőhegy - megyei földút Szederkény felé - Bóly kerékpárút - Békás puszta - Bóly elkerülő elágazás - régi Bóly-Szederkény bekötő út - Szederkény - vissza 100 m méter az úton majd, nyugat felé földút - követni az autópálya alatti átjáróig - onnan kelet felé földút - szederkényi tó - megyei földút - Bóly-Villány kerékpárút - Borjád, Karasica híd - Borjád. 
Nagyon jól bírtam, jó földút enyhén sáros, nagyon puha, meleg van nagyon, az elmúlt napok esőzései miatt felázott talaj aminek a felső része már szárad, ezért kicsit olyan homokban futás érzésem van. Teljesen elszállt az elmúlt két nap nehézsége, oltották egymást az "izomlázak" a tegnapi nyögésnek nyom sincs egyenlőre a lábamba. Azért a talaj kicsit fogott ez főleg a 143 átlag pulzusomon látszott, nagyon meleg volt

Negyedik nap, (9:38h ind., +622 méter, terep) 2:14:32h összidő ~ 21 km, Salomon Xa pro 3d ultra + Lasting HTW (vastag merinoi gyapjú túra) zokni, vékony rövid nadrág és polo. 
Ágoston tér - Losoncz utca - Zerge utca - Zsomboly út - turistaút innen - Irma út - Dömörkapu - Állatkert - Mandulás - Remete rét - Orfűi kerékpárút - második kanyarba forduló - Remete rét - Mandulás és ugyanarra vissza. 
Nehezen indul, nehéz volt az elején mászni, és miután átjutottam a kerékpárútra, elképesztően rossz volt vissza"mászni" Remete rétre. Nem érzek fáradságot, a lábaim nagyon jól veszik a terhelést, kicsit talán nehezebb minden lépés, de ez a Salomonban nem meglepő, nehéznek érzem az egész cipőt. Még az Én lassú tempómba is "óriási"  sebesség különbség van a két cipő között, a Saucony jóval gyorsabb. 141-es az átlag pulzusom. 


Ötödik nap, (20:00h ind, +453 méter szint, beton) 2:08:27 menetidő, ~6.02perc/km átlag 21+ km, Saucony Xodus és vékony Lasting Merinói zokni, vékony nadrág, polo cucc, vékony mellény Karrimor Xlite. A más sok éve létező "Templom kör" Ágoston tér - Losoncz utca - Zerge utca - Havihegyi út - Tettye tér - Magaslati út - Surányi u. - Angster u. - Bálicsi u. - Nyár u. - Ifjúság u. - buszforduló - Ifjúság u. - Alkotmány u. - Kodály u. - Aradi V u. - Kálvária u. - Ágoston tér mindez kétszer meg egy kis körző a belvárosban.
RG és SM is kísért, Gáborral megjött az eső, végig "szakadt". Klasszikus szerda esti félmaraton kicsit a hegyen. Bár kiemelem az elején, hogy lassan, azért felpörögnek a fiúk maguktól is. Milánnak ez az első hosszabb esti beton, második körbe görcsöl is rendesen. Nagyon jól esett minden métere, főleg, hogy nem kellett egyedül lennem. Bár jól bírom a monoton egyedül létet (futást), sőt szeretem, de betonon mindez így 6 napon, kimondottan jó, jó beszélgetni, hasonlóan gondolkodunk és mégis tök másképp, és ettől nem unalmas és főleg nem "normálisak" ezek a futások.

Hatodik nap, (9:42h ind., +622 méter, terep) 2:10:42h összidő ~ 21 km majdnem ugyanaz mint a 4 nap, csak Remete rétig tökig ér a sár, így kicsit rövidebbet mentem. Vékony rövid nadrág, vékony felső + mellény (minden Karrimor Xlite), cipő Salamon Xa pro 3d ultra + Lasting TWW (szürke négy évszakos) túra zokni. Ágoston tér - Losoncz utca - Zerge utca - Zsomboly út - turistaút innen - Irma út - Dömörkapu - Állatkert - Mandulás - Remete rét - Orfűi kerékpárút - második kanyarba forduló - Remete rét - Mandulás és ugyanarra vissza. 
Érezhetően lassított az eső, nem csúszott meg a cipő semmilyen kövön Mandulás után pedig van néhány köves szakasz. Lefelé nagyon rossz volt, minden lépés szarul esett, valahogy túl feszítettem a lábaim, nem ment lazán a talajfogás. Ennek ellenére, jól ment, nem volt holtpont, 134 átlag pulzus.    

Hetedik nap, (19:28h ind, +530 méter, terep+beton) 2:16:30h menetidő ~21km, 
vékony rövid nadrág polo + mellény + megpakolt deuter Lite. Kivételes eset mert ismét Salomon + Karrimor DR vastag túra zokni volt rajtam. Vissza van még 3 nap nem akarok szétázott lábbal futni.
Szemerkélő eső, tök sötét, lett Mandulástól. Ágoston tér - Tettye - Lenkei pihenő - Kulcsos ház - Rengeteg utca - Dömör kapu - Állatkert - Mandulás - nagy kör az erdei tornapályán - Tüdőszanatórium -  Székely Bertalan - Surányi - Bálicsi - Nyár utca - Ifjúság útja - Kürt utca - Szigeti út - Szántónál forduló - Szigeti - Petőfi - Alkotmány - Klímó - Barbakán - Aradi vértanúk útja - Kálvária - Ágoston - Kálvária - Ágoston hogy menjen az idő:) és gyűljön a km-er.  
Nagyon jól ment semmim nem tiltakozott, próbáltam a kevésbé takart útvonalon menni, hogy lássak, Mandulásba ráálltam egy párra, mert nem volt semmilyen lámpám, az ürge simán otthagyta a csajt tök sötétbe, úgy, hogy azt se tudta merre megy, elnavigáltam vissza a parkolóig, ott már kicsit sötét volt ezért elindultam km gyűjtésre a városba. Még tolni is tudtam a tempón.

Nyolcadik nap (11:37h ind, +168 méter, útszéle) 24.03 km, 2:38:25h-át mentem szemerkélő, eső esőben, vékony cucc polo, rövidnadrág, mellény nélkül (hiba:) Saucony Xodus + vékony Lasting Merinói zokni.
Borjádi indulás - betonon kerékpár út a Karasica hídig - onnan végig töltésen kerékpárút mellett - Békás - Bóly elkerülő elágazás - Bóly elkerülő szederkény felé, végig padkán, ami elég jó - régi Bóly-Szederkényi út padka, már szarabb füves - Szederkény kerékpárút mellett - Idősek otthonánál forduló - és vissza ugyanaz. 
Nagyon jól esett ezért is mentem többet, a vége felé kicsit lassultam, de nagyon jól működött mindenem, eső ellenére. az elmúlt napokat, fokozatosan lassulok, nem fáradok, fáj, kellemetlen a futás egyszerűen belassultam. Kellemetlen az esőben átázott poló nem kicsit hideg, egyáltalán nem szárad, és  néha belekapó szél metszőnek érződik.  

Kilencedik nap  (10:48h ind., +168m, beton-útszél) 
23.03 km, 2:36:38-at mentem vékony cucc polo, rövid nadrág, de ma már Xlite vékony mellény, Saucony Xodus + vékony Lasting Merinói zokni. Majdnem ugyanaz a nap mint tegnap, Borjádi indulás - betonon kerékpár út a Karasica hídig - onnan végig töltésen kerékpárút mellett - Békás - Bóly elkerülő elágazás - Bóly elkerülő szederkény felé, végig padkán, ami elég jó - régi Bóly-Szederkényi út padka, már szarabb füves - Szederkény kerékpárút mellett - elágazásnál forduló - és vissza, csak totál szembe verő esőben hamarabb fordultam.
Nagyon jól ment, eső miatt sajnos többször galoppoztam betonon a régi bekötő út mellett teljessen felázott a fű, süppedős futhatatlan lett. A runkeeper gyakorlatilag leállt. Nagyon jól esett lassan de jól működött mindenem. A tíz nap legjobb élménye ma volt, egy idős bringás bácsi, aki a Bóly-Szederkény régi összekötő úton haladt (kb az Én sebességemmel) meg-meg állt az metsző eső elől egy-egy fa árnyékában, így kétszer is elhagytam. Harmadszor az autópálya utáni emelkedőn fogtam be, ekkor kérdezte:
- Egy kis testmozgás a felesleges energia levezetésére?
- Ha még lenne felesleges, az lenne - válaszoltam - Akkor jó futni ha jól-esik.
- Akkor meg mi a fenét futkos itt az esőben:) - válaszolta és 'elvánszorgott', somolyogva.  


Tizedik nap, (16:30 ind, +59 méter, útszéle) majdnem ugyanaz mint a Bólyi vesszőfutás csak borjádi indulással fordított útvonalon, plusz később fordultam Kisbudmér felett, így hosszabb a táv a Karasica hídig tartó szakasszal így inkább 24+km, a mért idő 2.32.20. Póló, rövid gatya, vékony mellény, Saucony Xodus + Lasting vékony Merinói zokni. 
Nagyon lazán ment, nem is volt erős a tempó, jó befejezés, szerintem mostantól akármeddig futhatnék minden nap ráállt a szervezetem. Állítólag minden szokás kialakításához 3 hét kell, szerintem ehhez pont ez a 10 nap kellett. Kicsit szemerkélt visszafelé az eső. A runkeeper egész jól mért visszafelé az utolsó 5 km-en 6 alatti átlagot mentem. A futás egy az egybe eltűnt az edzésnaplómból.

Összegzésként, nagyon jót tett az egész évemnek ez a futás, egészen sok minden változott, sokkal többet tudtam meg a ruházatról, mint az eddigi 20 év alatt, sokkal direktebb volt a visszajelzés nap-nap után és direkt jól jött az eső. Érdekes észrevétel volt, sokkal hosszabb és tempósabb futást tesz lehetővé számomra a minimalistább Saucony Xodus (4 mm emeléssel). Ami meglepő a legjobb egy nagyon vékony szinte extra tudást mellőző Merinói zokni volt, kivételesen száradt és komfortot biztosított. A 9-10 naptól beállt a szervezetem, és már szinte ment volna ez így a végtelenbe és tovább, simán megértem a függő élsportolókat (most nem olimpikonokról és erő nyomás alatt élőkre gondolok, hanem a nem profi élmezőnyről ha van ilyen) a minden napi 3-4 órás edzésre könnyű lehet rákapni amíg egészséges az ember.

A képek illusztrációk, az eső és súly miatt nem vittem gépet magammal, a futásokra. A Cipőkről illetve a futások nagy részének helyet adó borjádi rétről albumok:
Erdő, mező, Borjád
Saucony ProGrid Xodus
Salomon XA 3D Ultra Gtx