2015. április 28.

Sri Chinmoy maraton - első "hivatalos" maratonom



Sok éve futok és eljött az a nap is, hogy nem csak, hogy beneveztem hanem le is futottam életem első "klasszikus" maratonját. Erre, hogy is kerülhetett sor, ezért is született ez a bejegyzés. Miért nem került eddig erre sor, egyszerűen kerültem az ilyesfajta rendezvényeket, ha és amennyiben lehetett nem futottam tömegrendezvényeken főleg nem betonon. Persze kivételek erősítik a szabályt, így volt ez 2014-ben is, vessző futás, Pécs-Harkány, rókaűzők:). De most megtört a jég és eleve 2015-ben minden hónapban szeretnék egy "hosszabbat" ha lehet min 42km futni, márciusban három (52km, 39km, 42km) is összejött, most hiányzott és hónap vége van:)...   



Persze ennél bonyolultabb, de nem sokkal, úgy alakult, hogy évek magányos futásai után kialakult egy hármas. A "magányos" futásnak is volt oka, hisz nehéz hasonló gondolkodású, akaratú, érdeklődésű, embert találni. 2014-ben összejöttünk (RGábor, SMilán, Én) és egyre többet és egyre érdekesebb célokkal kezdtünk futni nem csak bele a vakvilágba. Milánt nem zavarják az extrém helyzetek, főleg időjárásra vonatkozólag mint engem sem de nagyon megfontolt, Gábor pedig a jó tempójával és komfortzónájával egészen más stílust képvisel így érdekes képet mutatunk:). Azért is fontos ez a téma szempontjából, mert elhangzott egyik futásunkon, hogy azért jó egy egyesület mert ha ott valaki feldob egy ötletet (mikor, mennyit, merre) futásra vonatkozólag biztos lesz aki elmegy vele. Na szóval így  jött a maraton, nemcsak, hogy fogyott a hónap, de RG feldobta a Sri Chinmoy futást, így nem volt mit tenni bármilyen hajmeresztő ötlet is volt belementem:). 

Márciusban a tervezett Bonyhád-Pécs (52km) sarazós-terep után, még mentem a Pécs-Harkány helyett egy Borjád-Pécset (39km) sajna betonon, és hó végére még beugrott egy Tenkes Maraton (42km) terepen ezekről Milán nagyon jó leírást készített. Január-februárban két-két félmaraton elég jó terepen. Decemberben a kegyetlenül jó Dombay maraton - életemben nem fáztam ennyire. Előtte a Mecsek 1000, és sok-sok új futásos élmény. De április szabadon maradt a Vér-kör-re, amit fizikai megfontolásból kicsit elhalasztottunk:(nem voltunk elég tökösek elindulni) így lógva a levegőben elindultam vasárnap.

http://hu.srichinmoyraces.org/
A rajt jókor volt, reggel 8 óra, korábban meghalok ha mozognom kell, később meg elnyújtja a napomat, így pont jó volt. Milán kimaradt a jóból, RG-vel kicsit hangolódtunk, majd a tervezett tempómba nekimentünk az érdekfeszítő távnak. Na ezért se érdekelnek az ilyen versenyek, pálya, vagy kijelölt útvonal, ez előbbi 8 kör a Malomvölgyi tavak körül, már belegondolni is érdekfeszítő
Kavicsos, földes folyamatosan hullámzó pálya, a legjobb tulajdonsága ennek az útvonalnak. Egyébként nagyon szimpatikus rendezésű, családias, remek hangulatú, remek frissítőjű versenynek lehettem részese, nem volt tömeg, a frissítés első osztályú.
Apropó frissítés, Én nem igénylem az ilyen szintű ellátást (elélek zsákból is:), de kétségkívül remek dolog körönként enni-inni a terülj-terülj asztalkámról, tényleg minden volt mi szem szájnak ingere, sőt féltávnál ismét víz ez már kicsit sok is nekem futás közben. Sebaj gyakorolhattam a rendszeres evés-ivást menet közben. 
A tempóra visszatérve, az első 4 kört (félmaraton) 1:49h alatt nyomtuk, állandó 5perc/km és az alatti tempóban, utána szétváltunk RG minél gyorsabb szeretett volna lenni (meg is lett a 3:45h, gratula). Én beértem volna a 4h belüli idővel, amit kicsit belazítva elszámoltam. Összesítésben így Én a runkeeper szerint 4:13h alatt 6:06 perc/km össz. átlaggal zártam, amit sajnáltam is meg nem is, nem sajnáltam mert így "élveztem" a futást alig kínlódtam, sajnáltam mert átléptem a 4h-t és nem futottam ki magam. 

Nem tervezem újabb hasonló maraton lefutását. Így ez hivatalos marad egy ideig:). Bár magát a rendezvényt a környezet és a rendezés, rendezők miatt megkedveltem, azért nem biztos, hogy jövőre ugyanekkor ugyanitt. Egyenlőre hangolódok a szombati Mecsek 50-re, jó lesz:))) na meg május végén a Kinizsi 100, Milánnal aki végre megkapta új Hoka-ját.   

http://hu.srichinmoyraces.org/