2013. január 18.

Victorinox - Climber, Camper, Outrider, Rescue Tool, "Eredeti Svájci Tiszti Zsebkés"

 A sokoldalú  Eredeti Svájci Tiszti Zsebkés (Original Swiss Army Knife), azaz a legendás VICTORINOX, a mindenki által jól ismert, nélkülözhetetlen használati eszköz, praktikum, minőség és elegáns design egységének szimbóluma világszerte. 1908-ban kötött egyezség szerint a Victorinox Eredeti Svájci Tiszti Zsebkés-ként (Original Swiss Army Knife) hirdethette termékeit, míg a Wenger a késeit Valódi Svájci Tiszti Zsebkés (Genuine Swiss Army Knife). Jól használható méretben és funkcióban eltérő darabok bemutatásával (Victorinox Climber, Camper, Outrider, Rescue Tool), talán megkönnyíthetem a döntést esetleges leendő használóknak, mert ha multifunkciós zsebkés akkor nekem Victorniox, de nem mindegy melyik.  
 
 To translate this page, use the Google Translate program. Um diese Seite zu übersetzen, verwenden Sie die Google Translate Programm. Чтобы перевести эту страницу, используя Google Translate программы.
bal oldali Victorinox Eco Climber
Valamikor gyerekkorom áhított eszköze, ami elérhetetlen és egyben az álmok netovábbja volt, ezért amikor a kilencvenes években már hozzá lehetett jutni és saját pénzem is volt rá vettem egy Victorinox Eco Climbert-t. A választás egyszerű volt, a (nagy késpenge, kis késpenge, dugóhúzó, konzervnyitó, kis csavarhúzó - Philips csavarokhoz is, sör és üvegnyitó, csavarhúzó, vezetékcsupaszító, szúró-fúró ár,bőrlyukasztó ár, kulcskarika, szemöldök ill. kullancs és más célokra is csipesz, fogvájó, olló, multifunkcionális csomaghordó kampó) funkciók feleltek meg leginkább az elvárásomnak és ezen a listán szerepelt e legkevesebb "sallang". Veszprémben egy vadászboltban vettem. Azért Victorniox Eco-t mert jobban tetszett a matt és egyben "érdesített" nyél mint a fényes piros (mind a mai napig így van és a first kivételével mind ilyen), és a két penge, olló, konzervnyitó voltak a leghasználhatóbbak. Imádtam ezt a kést a nagy penge szinte mindenre elég volt, enni, faragni, barkácsolni, vesszőt faragni, a kis penge a pontos vágásokra, és a folyamatosan "pengeélesen" tartva szikeként is funkcionált. Az olló az első olyan amit mindkét kézzel ugyanúgy tudtam használni (az ember nem is gondolná mennyivel könnyebb vele körmöt vágni:) és még mindig tartja az élét, bár eltört a rugója, de legnagyobb meglepetésemre bementem a helyi hivatalos képviselethez ahol 70 azaz hetven forintért raktak bele újat azonnal! Sajnos az első Eco Climbert ellopták, amit akkor pótoltam. 
fenti a Victorinox Camper
Időközben kaptam egy Victorinox Campert gyári fekete bőr tokban, a Camperen nincs olló de van fűrész ami nagyon megtetszett azért határoztam el, hogy veszek egy fűrészes, ollós és egyben nagyobb méretű kést. A fűrész valami hihetetlen módon precízen, (hogy másképp) úgy van kialakítva, hogy a pengehát felé vékonyodik, így nehezen vagy egyáltalán nem tud beszorulni megfeszülni. 
A fekete gyári bőr tok nekem kicsit magasan van ha az övemre rakom, és tépőzáras ami szintén nem a kedvencem mert hangos és beleakad a ruhába. A varrása azonban korrekt és nagyon mutatós, a funkcióját tökéletesen ellátva működik és a bőrrel sem spóroltak, őszintén szerintem majdnem olyan nehéz mint maga a kés.

Miért választottam nagyobbat? Mert bár a Victorinox bizonyított, és láttam a MacGyver-t, tudom, hogy hadseregtől kezdve mindenki használja, de láttam tv-ben eltörni pengét és különben is:). Na de komolyan, mindenre jó volt a Climber, mindent fűrészelt a Camper, és jó volt harmadik illetve mindenes késnek, ahogy a hivatalos honlapon is van, "a Victorinox termékei ugyanolyan nélkülözhetetlenek a mindennapokhoz mint a például egy karóra, melyet mindig magunknál tartunk". Szeretem is, de valahogy nekem kicsi, hogy tökéletes legyen, hogy erőt tudjak kifejteni, hogy végig érje a tenyerem a markolat, hogy ne féljek, hogy eltörik mint a filmekben.
Az eredmény, hogy lett egy nagyobb, fűrészes, ollós és nagy rögzíthető (patented) pengés. A különbség centiben mérhető, lényegesen hosszabb a penge a markolat pedig igazán kézbe illeszkedik. 


Victorinox Outrider Safari funkciólistája: rögzített nagy késpenge, dugóhúzó, konzervnyitó, 3 mm-es csavarhúzó, sör és üvegnyitó, csavarhúzó, kábelcsupaszító, szúró-fúró ár, bőrlyukasztó ár, kulcskarika, szemöldökcsipesz és egyéb célokra is csipesz, fogvájó, fafűrész, olló, Philips csavarhúzó. 
A penge induló vastagsága megegyezik a kisebb modellekkel, de a folyamatos elvékonyodás miatt erősebb (ez látszik a képeken is). Valamint van egy görbület a pengében ami szinte észrevehetetlen és fényképezni is nehezen tudtam, de van és gyakorlott szem, kéz, észreveszi. A finom görbület a markolathát felé és a hegy más kialakítása egyszerűen a barkácsolók és túrázók álmává teheti ezt a kést. Eleinte nem értettem miért más vele vágni, akkor kezdtem megfigyelni és kihasználni ezt a plusz erőt és hosszabb vágóélt amit így nyújt a penge. 
A markolat is maga a mérnöki munka és a késhez való értés remekműve, bár a nagy penge a jobb szélen van, de ezen az oldalon vastagabb a műanyag markolat burkolat ami így eltakarja a dugóhúzót, de így a nyélben lévő egyéb funkciók sem vágják a kezet és nincsenek útban szorítás közben sem. 
Nagyon masszív darab, már első fogásra is jó dolgozni vele, nem kell szokni, nem kell erőlködni. Az olló része hibátlan mint az elődjéé nagyon sokat használom. A fűrészt sem kell taglalni, nagyon precízen és kíméletlenül vág el bármilyen minőségű fát, pluszba azt is vágja mit át se ér, mint egy beszúró fűrész. Szintén a pengehát felé elvékonyodik, nagyon finoman. Ami meglepő, hogy az alapok (penge, olló, fűrész) mellett, ami miatt szükségem lehet egy ilyen késre meglepően sokat használom a csillag és a sima csavarhúzót, konzervnyitót  valamint a kis fém csipeszt. A konzervnyitó annyira kemény, hogy a hegyét használva alumínium vesszőket vágtam vele méretre. A csavarhúzókkal hihetetlen erőt lehet kifejteni, nagyon jó eszközök.
Annyira megszerettem a termékeit, hogy van késtartó láncom és ami még jobb egy multiclip nevű szíjra erősíthető clip amit a bőr oldal "táskám" rögzítésére használok, szintén hibátlanul.                      
A Victorinox az egyik legprecízebb, legjobb és legsokoldalúbb eszköz a mindennapokra:) hasonlóan a cég hitvallásához, amit nagyon komolyan vesznek.  


És megtörtént az áhított próba Victorinox Rescue Tool, nem hétköznapi módon. Disznó vágás otthon, az unokatestvérem végezte az aktuális dolgát és egy Rescue Toollal a kezében. Először nem értettem és nem is kapcsoltam, csak aztán kibökte szerinte csak ez éles:), ja mert senki nem adja ki kezéből a saját kését ami elég éles lenne neki, meg vigyázni is tudna rá. Szó szót követett, mióta mire használja, és már próbáltam is. 
Amióta megjelent tetszik, főleg mert szeretem a rikító markolatokat és a robusztus felépítést. 
Az év kése lett (2007-ben az ÉV KÉSE!!! az IWA Nemzetközi kés szakkiállítás díjnyertese) ez a remek, speciálisan erős és robusztus modell, kifejezetten a rendőrségi egységeknek ill. tűzoltóságoknak és a hadsereg részére kifejlesztve.
Funkciói: egykezes (egy kéz
zel nyitható) penge, Philips csavarhúzó, professzionális ablakbetörő eszköz, 6 mm-es csavarhúzó (erős típus), sör és üvegnyitó, kábel csupaszító eszköz, szúró-fúró ár, bőrlyukasztó ár, biztonsági öv elvágó eszköz, kulcskarika, szemöldökcsipesz ill. univerzális csipesz, fogvájó, lemezvágó fűrész, foszforeszkáló (világító sárga) markolat, nylon zsineg, nylon gyöngyvászon tok.
Hozzá vagyok szokva a Outriderhez, ami szintén nem kicsi, és ez méretében tök egyforma, de mégis valami egészen jó dolog. A nagy egykézel nyitható penge, ami azért elég nehezen ment egy kézzel, bár penge vastagságát tekintve nem vastagabb de sokkal szélesebb, és végre középen van. Ismerve a tulajdonos gondoskodását, meglepő módon még mindig éles és félig recézett élnek köszönhetően nagyon hatékonyan vág. Az egész kést a hatékonyság és egyszerűség jellemzi, minden extra erős és minden extra tartós, legalábbis annak néz ki, és ismét csak a tulajdonost ismerve el is hiszem, hogy sok mindent kibír.

A penge és csavarhúzó a legfeltűnőbb azonosság ami mégis különbözik a két modell között. Szélesebben futnak a testbe, mindkettőt tolózár rögzíti, így valóban becsukódás nélkül dolgozhatunk vele. Az extra funkciókat nem volt alkalmam kipróbálni mint üvegtörés, és biztonsági öv vágás, lemez vagy szélvédő üveg vágását de szerintem gond nélkül menne. Szinte fokozhatatlanul erős ez a kés, jó az egyensúlya, nagyon jól használható hétköznapi feladatokra is. A tulajdonos szerint, a sörnyitó és a csavarhúzók sokszor segítettek már rajta, a penge pedig mindennapi használatban van, evéskor szintúgy mint bármilyen barkácsolásra. Meggyőző kés, használható és ez minden Victorinox termékre jellemző, minőségéhez és kivitelezéséhez pedig kétség se férhet. Így kicsit próbálva, használva, annak ellenére, hogy meggyőzött kitűnőségéről már nem hiányzik annyira (bár elfogadnám:), inkább egy Victorinox Forester vagy Hunter Xs célszerűbb a természetben.    

További képek és magyarázatok a képtárban.    

A történet: Karl és Victoria Elsener cégalapítók által 1884-ben megteremtett hagyomány és a generációról, generációra örökített mesterségbeli tudás olyan termékeket hozott létre, amelyek a maguk egyszerűségében is sokoldalúak, azaz számos használati tulajdonságuk van és ezáltal magas szintű szolgáltatásokat nyújtanak. A cég, központja Ibach-ban van. A vállalat 1884-ben alakult, és 1891 óta szállított késeket a hadseregnek. A híres Victorinox embléma a pajzson lévő kereszt 1909 óta létezik. Ebben az évben az alapító, Karl Elsener édesanyja elhunyt, így az ő tiszteletére "Victoria" lett a vállalat neve. 1921-ben, az "inox" a "rozsdamentes acél" francia jelentéséből (acier inoxydable) termékeik közé történő bevezetésével a vállalat neve és márkája a jelenlegi "Victorinox" lett.
2005 áprilisában a neves késgyártó felvásárolta a konkurens Wengert, így újra egyedüli kés-beszállítója lett a svájci hadseregnek. A Svájci Tiszti zsebkések máig a Victorinox cég kiemelt termékei. A cég addigi egyetlen szállítmányozóként, 1908-ban kötött egyezséget a Wenger-rel. A megállapodás szerint a Victorinox Eredeti Svájci Tiszti Zsebkés-ként (Original Swiss Army Knife) hirdethette termékeit, míg a Wenger a késeit Valódi Svájci Tiszti Zsebkés (Genuine Swiss Army Knife) néven reklámozta. A Wenger felvásárlásának ellenére - mindkét márka megőrizte eredetiségét.
A Svájci Tiszti zsebkések széles körben elterjedtek, és ma már nagy választékban kapható multifunkcionális szerszámokként számos helyen használják őket a mindennapi életben. A Victorinox zsebkések megjárták már a Mount Everestet és az Északi-sarkot, még a NASA űrhajósai is magukkal viszik alapfelszerelésként.
forrás: http://www.victorinox.hu/html/rolunk/rolunk.phphttp://hu.wikipedia.org/wiki/Victorinox

Sometime in my childhood coveted instrument, which is inaccessible and it was also the epitome of dreams, so when it was already in the nineties, and get their money had bought him a Victorinox Climber Eco-t. The choice was simple, the (large knife blade, small knife blade, corkscrew, can opener, small screwdriver - Philips screws well, and beer bottle opener, screwdriver, vezetékcsupaszító, stabbing drill price, leather puncher, key rings, eyebrow respectively. Tick and for other purposes tweezers, toothpick, scissors, multi-purpose hook with porter) functions to meet most of my expectations, and this list included this little "frills". I have a hunting store in Veszprém. I Victorniox Eco because I liked the matte and one "textured" than the bright red handle (to this day I do, and all but the first one), and the two blades, scissors, can opener were the most useful. I loved this knife blade is large enough for almost everything, eat, carve, tinker, comma carve out a small blade for precise cuts and the ongoing "pengeélesen" szikeként mind functioned. The gap is the first that I could use both hands equally (one can not imagine how much easier it is to cut her nails :) and still holds an edge, but a broken spring, but to my surprise I went to a local authorized retailer where 70 ie seventy florins were deposited into a new one right away! Unfortunately, the first Eco climber was stolen, which was then replaced.