2013. április 17.

Buck Bantam Camo, egy kés három éle-te - kések, bicskák

Mindenes, "olcsó" és nekem nagyon bejött, Buck Bantam Camo a jó nevű gyártó a keményre edzett, tartós és megbízható késeiről ismert. A hétköznapokon, kertben, réten, kinti munkára évek óta egy Buck Bantam-ot használok, könnyű súlyú egykezes nyitású kést terep mintás markolattal. A "Buck ezt a kést azoknak ajánlja, akik most ismerkednek a kések világával", magyarul egy alap modell, nagy előnyével alap árával  "A Bantam, 3 különböző méretben, minimális formai különbségekkel, különböző markolatszínnel kapható.

Ebből a típusból ez a közepes méret, és a kialakítása megegyezik a többi Bantam modellével. A penge anyaga 420 HC rozsdamentes acél,  a markolat anyaga mintázott Thermoplastic  hátsózáras zárszerkezettel,  a klipsz jól elhelyezett és nagyon hosszú így könnyen használható.
To translate this page, use the Google Translate program. Um diese Seite zu übersetzen, verwenden Sie die Google Translate Programm. Чтобы перевести эту страницу, используя Google Translate программы. 
Egyszerű a funkció, a sáros cipő pucolástól a kutya becsomósodót szőrének levágásáig, a fűnyíró tisztítás, faragás, "metszés" és minden kerti munka ami csak egy bicskával elvégezhető, és olyan is ami nem. Sokat feszítettem, véstem, a pengeháttal szöget húztam, fa kivágáskor éknek használtam:-). Tudom erre mind van külön szerszám de sokszor sem időm sem kedvem matatni eszköz után a kés pedig kéznél kell legyen mindenre. Első fogásra egy robusztus  kemény, jó fogású kicsit nagy de könnyű kés, és ezt az érzést sikerült is megtartania.
Amitől tartottam a thermoplasztik nyél, nulla fém betéttel és kicsit gyengének érződik, erővel összefeszíthető, de nem nyikorog és nem deformálódik, csak könnyű, pont ide való. Mint a képeken a kopásból látszik rendkívül sokat használtam néha igen komolyan feszítve vele, és a kopáson kívül egy pici lötyögése lett csak a pengének, semmi több, ami elég jó teljesítmény egy műanyagtól (lévén elég nagy a penge és rövid a befogása). Rideg, de valójában jó a fogása, nem csúszik, nem csavarodik, nem vág, kényelmes és erős.

az eredeti penge, a kép nem saját
A penge 420 HC-ből készült, kicsit vastag, kicsit nagy, rendkívül robusztus. Van valami opálos a felületébe amitől nagyon ridegnek és keménynek tűnik mint az alumínium.
A gyári élezés nekem sehogy nem jött be, valahogy folyamatosan tompának éreztem és mindig nyúlkáltam az élezőért. Pár hónap után csináltam egy új élszöget, amivel penge lett  penge. Egyébként jó éltartó, jó kifutású, kemény mint  nagykönyvben.
Évek után jött a meglepetés, nem csak keménynek néz ki az is.


az első letörés után, kicsit kurtán:)
 2 éve letörtem a hegyét, 5-6mm-ert, feszítettem vele egy nem feszíteni valót és letört (soha semmilyen kést nem törtem el), sebaj új hegy és új él:-), és láss csodát tetszett, jobban mint újonnan. Szerettem, könnyebben kezeltem, a vastagsága se zavart, az éle olyan mint a legkeményebb acélé, rideg és kemény, a sikeres felújítás fellelkesített és újabb két év nyüstölés jött.
második letörés, érdekes jó forma lett
Két hete (lécet bevágtam fűrésszel és a Buckkal kivéstem) megint eltörtem, újabb egy centivel lett rövidebb, új hegy, új él(-et). Nagyon jó lett, élvezhető, kicsit bumfordi lett, de érdekesen jól használható, különösen faragni  és szőrt bontani kiváló, imádom van egy új késem.
Pár hét használat után mégiscsak nyugdíjba (polcra) megy, nem kockáztatok még egy rövidülést. Leváltotta egy Gerber. Kíváncsi vagyok, eddig jól használhatók voltak az amerikai "tömeg" kések munkára.

cégtörténet:
"A Buck név olyan jól ismert, hogy a Buck Folding Knife (Buck zsebkés) elnevezés a minőségi kések szinonimájává vált. Az 1890-es évek végén egy ifjú kovácstanonc, Hoyt (Heath) Buck, úgy döntött, hogy megtalálja a módját annak, hogy hogyan maradjanak tovább élesek a farmerek kapái. Kialakított egy edzési eljárást, amit az általa készített régi reszelőkön tesztelt. Ez az alapja annak az eljárásnak, amit a mai napig használnak a cégnél. 1947-ben fiával, Alfred Charles Buckkal megnyitotta első műhelyét, és elkezdtek késeket, zsebkéseket gyártani.
1964-ben a Buck forradalmasította a kés ipart a 110 Folding Hunter összecsukható "lockblade" záras vadász késével.
A ma használt edzési eljárást a Buck Knives Inc. egyik alkalmazottja, Paul Bos fejlesztette ki. Az acélt először 1065 Celsius-fokra felhevítik, majd hirtelen folyékony nitrogénnel -84 Celsius-fokra hűtik. Ez után lassan visszahevítik 176-500 Celsius-fokra, attól függően, hogy milyen késhez akarják felhasználni az acélt. Az eredmény egy magas keménységű, de még könnyen élezhető kés-acél."
forrás: