2013. április 8.

Téli- ruha tapasztalatok - természetesen futva

Visszatért (el sem ment) a tél március második felére, ezért újra átgondoltam mit húzok fel hidegben! Egész télen teszteltem, magam és a ruházatot is! Sok verzió létezik alig pár ruhadarabra, ahogy a hőmérséklet nulla köré kerül esetleg lemegy mínuszba  nem beszélve az eső, hó és szél okozta  nehézségekről!
Több rétegben öltözködjünk, gondoskodjunk az izzadság elvezetéséről, melegítésről, és a időjárás elleni külső védelemről! Védeni kell az ízületeket  a testünket a kihüléstől hidegen jobban sérül  problémát okozhat a rossz működés.

Alap esetben közvetlenül az alsó réteg  egy izzadság kivezető vékony technikai alsó ruha, climate dry, dry plus (Etirel, DRY PLUS Climate Dry-ban rostok alkotta felületnek köszönhetően a nedvesség a ruhadarabban belülről kifelé áramlik, az így kialakított ruházat erős igénybevételnél is szárazon és melegen tart), nálam ez csak a nadrág esetében vált csak be, felsőként gyorsan vitte ki az izzadságot ami kiült vagy megdermedt a második polár rétegen.
To translate this page, use the Google Translate program. Um diese Seite zu übersetzen, verwenden Sie die Google Translate Programm. Чтобы перевести эту страницу, используя Google Translate программы. 


Második réteg alul egy Nike DriFit (Nike által szabadalmaztatott Dri-FIT technológiát alkalmazza, amelyben nagy teljesítményű, mikrószálas, poliészter anyag a test felszínéről a ruházat külső felületére vezeti el az izzadságot, mely onnan könnyen elpárolog. A nedvesség elvezetése révén csökken a ruha súlya, így száraz és kényelmes a viselet.) hosszú szárú futó nadrág.
Felülre egy technikai "polár" (a Polartec anyagból készült könnyű polár öltözékek jó hőszigetelők, mivel az anyag légbuborékai megkötik a test melegét. Ezzel párhuzamosan jól lélegeznek és gyorsan száradnak. Az anyag nem bolyhosodik és tartós konstrukciója miatt megőrzi szigetelő képességét.felsőrész ami jó izzadság vezető és hőtároló
Alul nem hordok mást, mínuszokig működik. De felül még egy vastagabb polár mellény vagy egy szél és vízálló softshell  (a softshell anyagok jól szellőznek, rugalmasabbak és kényelmesebbek mint a teljesen vízhatlan anyagok. A vastagabb softshellek teljes védelmet nyújtanak a szél ellen, és egy rétegben egyesítik egy hőszigetelő polár és egy külső esőkabát tulajdonságait.) mellény kerül. Hosszú ujjú széldzsekit  Sandstone Hiker-t vagy esőkabátot ritkán húzok, így a karjaimon "szellőzök".

Számomra fontos a "perifériák" védelme, polár füles baseball  (a silt véd a széltől és a csapó esőtől) sapka, polár kesztyű, és egy 4Fun többfunkciós csősál (számos funkcionális kialakításának köszönhetően védi testrészeinket a hidegtől és a széltől, rugalmas anyaga félig polár félig vékony poliészter, kellemes viseletet biztosít.)


variációk száma végtelennek tűnt de a legtöbb gondot a felső testem védelme jelentette, nemhiába ez  legnagyobb kitett felület (nálam:-). 
Hol túl öltöztem, hol fáztam, komoly kényelmetlenséget jelentett a technikai felső+polár felső+mellény kombináció. 
Technikai felső+polár felső+mellény esetén a polárba kerülő izzadság nem ment tovább és nem párolgott, hisz a hő nagy részét a technikai felső fogta ezért ott maradt és a széltől és külső hőtől sok esetben megdermedt a ruha felületén, hűtőként működve.
Felül ezért kihagytam a technikai felsőt és a polár felsőt a bőrömre húzva próbálgattam tovább, ha nem volt túl hideg vagy szél egy mellény elég volt felülre, kombináltam a polár (hideg, szél) és a softsell (eső, hó) mellényt.
A legjobb variáció hidegben a vastagabb polár technikai felsőre egy testhezállóbb és vastagabb, esetembe shimano pólót húztam, így felkarig védett a széltől (szélzáróbb mint a polár) és a felesleges izzadságot tovább vitte vagy felszívta, ám pont a vastagsága miatt nem ült ki rá és nem dermedt meg! Erre egy mellény és mínusz 6-8 fokig biztosan védett!
Természetesen ez a ruha mennyiség egy pillanatig is alig melegít ha nem mozgunk, így bemelegítés:-)  futás és irány be, még pisilni is necces:-) mert hirtelen izzadás és fagyás kicsit kellemetlen lehet amíg fel nem melegszik!
Az eső is izgalmas  kérdés, ugyanez a ruha kombináció csendes esőig elég, ugyanis a technikai felső testhőtől szárad, kívülről a mellény részben szigetel, és mint a legtöbb esetben itt is igaz, amíg mozogsz nem fázol  sőt!
Egy előző cikkben írtam, a mai ruhák az izzadságot kivezetik a testünk meg cirka ~36-37 fokos ezért ki is szárítja a ruhát. Gondoljunk csak arra nyáron 36 fokban milyen gyorsan száradnak a ruhák! Nekem sikerült  áztató esőben 1.5 órán keresztül száraznak lennem, így amíg futottam csak a nadrágszáram, mellény, sapka ázott el! Minden alsó ruha száraz maradt! Ez igaz a cipőre is, ha teljesen át is ázunk, ruhát vegyük le, kicsavar és pillanatok alatt vissza! Az egész művelet kevesebb mint félperc/darab így melegek maradnak és a sok víz is ürül!