2013. május 2.

Gerber Bear Grylls Scout, zsebkés félig fogazott pengével - kések, bicskák

Gerber Bear Grylls Scout az új mindenes, egy Buckot vált ezen a poszton, az elmúlt három hétben értek pozitív és negatív tapasztalatok is. Első pillanatra egy kényelmes, jó fogású nagyon jó kialakítású, könnyű, tartós, erős és mindenek előtt nagyon tetszetős (szép:) zsebkés. A Gerber régóta a kedvenc gyártóim közé tartózik, elfogadható árú és jól használható késeket gyárt, vadászatra, mindennapokra egyaránt. Jó eszköz lesz hosszú évekre a mindenesnek.

Nagyon megörültem amikor meglett, kíváncsiság és a használat (babrálás, fogdosás, vágás) varázsa kerített hatalmába. Bár több helyen írták, kisebb kézre van tervezve, gondolom kiscserkészekre gondoltak:-) Én ennek nem éreztem annyira jelentőségét, annak ellenére, hogy nem kicsi a kezem.


Kényelmes kézbe illik, nem vág és valóban nem csúszik az "ergonomikus mintázatú gumimarkolat – maximálisan kényelmes a fogása és mérsékli a csúzsósságot". Mint a Bucknál, van némi fenntartásom a csak gumi-"műanyag" nyéllel, szerintem idővel enged és lazul majd egy kicsit, de mindez sok idő és használat múlva. Koszos, vizes kézben sem csúszott, nem éreztem nyúlósnak a gumit még melegben sem, a mintázat kicsit beveszi a sarat, de könnyű tisztítani. Ami kicsit macerásabb, a poros pengéről a penge és a markolat közé könnyen beszóródott szennyeződés, kicsit ropog (mint fogam alatt a homok:) nehezen pucolható, csak vízzel jön ki. A pengerögzítés felső zárszerkezettel van megoldva – biztonságosan rögzíti a pengét és maximalizálja a biztonságot használat közben - kulturáltan működik és szépen el van dolgozva a gumival.
To translate this page, use the Google Translate program. Um diese Seite zu übersetzen, verwenden Sie die Google Translate Programm. Чтобы перевести эту страницу, используя Google Translate программы. 


És az első ami kicsit szokni kell, a "kétoldalas, hüvelykujjas nyitó gomb, jobb- és bal kézzel is hüvelykujjal működtethető nyitószerkezet – könnyű, egykezes használat" mert nem is olyan könnyű mint leírva. Bezárva a penge nagyon szépen beágyazódik a markolatba és egy nagyujjtörő mutatvánnyal tudom csak kinyitni, egyáltalán nem kényelmes, sőt a kis gombocska a nyitás felénél olyan közel kerül a markolathoz, hogy egy kis cserkész keze sem férne oda.

A kés egyik nagyon szép része a "csíptető" a zsebben hordáshoz, szép munka, jó tervezés, szép a rögzítése és méretre is eltalálták, jól fogja a kést a zsebben, kicsit még nehézkes kivenni (mert szoros) de nekem kimondottan tetszik, hogy a markolat végéig ér és ennyire a végéhez rögzítették, így alig látszik ki a kés, nem is akadok bele és nem is feltűnő az amúgy rikító színe miatt. Egy teszt videóban láttam, hogy  tesztelőnek nem tetszett a túlnyúló csíptető de direkt erre koncentrálva a három legtöbbet használt késemet összehasonlítva ez az elhelyezés tetszett  legjobban.


Igazán felemás érzéseket a "félig fogazott, nagy széntartalmú 440c (~58 rockwell) acél drop point penge - mely ideális kötélvágáshoz kiváló él tartósság" okozott. Mint említettem jó véleményem van a Gerber késekről, de soha nem volt még félig recézett pengém, és mielőtt bármit írnék valahol 25 év garanciát olvastam  termékre, rendeltetés szerű használat mellett, na a vágás az az egy késnél. A penge "Hollow köszörüléssel" kiváló éltartó és a jól eltalált élszöggel igazán használható munkakés, kevés élezés, ha kell, akkor is gyorsan megy, kevés gondozást igénylő penge, jó kifutás, jó vágó teljesítmény.


DE! A recézet penge, a vágóél meghosszabbítása illetve a változó szög jobb vágást hivatott szolgálni. Vágást, nem tépést, és nem csorbulást. Történt ugyanis, hogy pont egy ágacska (max. 1,5 cm átmérőjű akác) körbe vágását végeztem (karónak), gondolom ismerős mozdulat amikor nagyujjal feszítve marokkal húzva a kést vágunk kör keresztmetszetű bármit.  A vágás végeztével a recézés átment elhajlott letöredezett hullámszerű izébe  azóta is folytatódik a folyamatos erózió mert más szót erre nem tudok mondani mert  életembe nem láttam ilyent, nem ám nem rendeltetés szerűen használtam csak úgy és csak fát és csak madzagot, gallyat vágtam.
A negatív tapasztalat ellenére nem viszem vissza, sőt még csak a garancia sem érdekel, ez az Én késem, jól működik, jól használható, és a hullám rész (mert már nem recézet) is éles maradt, csak HÁT, maradt bennem. 
    

A katalógus szerint:
Elsősorban kisebb kézre tervezett bicska, Bear Grylls cserkész múltjának hozadéka. Kiváló tulajdonságokkal rendelkező, többcélú penge, félig fogazott kivitelben, mely egykezes nyitásának köszönhetően bármilyen helyzetben kéznél van. Biztosítása felső záras, markolata csúszásbiztos gumi. Csíptetőjének köszönhetően viselése kényelmes. Kisebb kezű vagy ifjabb túrázóknak kiváló választás.
A Scout tervezésekor a cserkészetet tartottuk szem előtt. E modell mögött Bear tapasztalatai állnak – ő a brit főcserkész és 28 millió cserkész névleges vezetője a világon.
Bear Grylls megjegyzései:
“A tervezéskor a cserkészekre gondoltunk, hogy segítsük a fiatal kalandvágyó embereket.”
“Jó a fogása – a kezedben marad, amikor szükséged lesz rá.”


Gerber sztori:
"A Gerber Legendary Blades céget Joseph Gerber alapította Portlandban 1939-ben. Kezdetben konyhai késeket készítettek, de 1958-tól sikeresen bővítették a vadász, horgász és zsebkés választékukat. A Gerber volt az első olyan amerikai cég, amely kis tömegű kések készítésével foglalkozott, ezek a Gator, illetve a Gator Mate névvel kerültek piacra. Alacsony tömegük az üvegszál erősítésű, nylon, kratonborítású markolatnak köszönhető, később kezdték el használni zytelt ami DuPont fejlesztés. A terméklistájuk katonai és túlélő késekkel is kiegészült." A céget a Finn Fiskars vásárolta fel. Így a Gerber már nem csak késeket, hanem  Multi-szerszámokat, fejszéket, fűrészeket, zseblámpákat, túlélési készleteket, és egyéb a természetben használható eszközöket gyárt vigyázva a minőségre. Erre példa a különleges multifogója amelyre életre szóló garanciát vállal. A vállalat mindig is tudta, hogyan kell jó kést készíteni és mindíg megtalálta a legjobb embert ennek bemutatásához, gondoljunk csak az Applegate által tervezett késekre vagy a mostani Bear Grylls szettre.    

forrás:
http://www.gerbergear.hu/Meet-Gerber/About-us/History-of-Gerber
http://www.gerbergear.hu/content/search?SearchText=Applegate
http://www.fiskarsshop.hu/termeklista-szabadido/bear_grylls_termekek.htm