2013. május 23.

Vigyázzunk az őzgidákra

Az őzgida  a 2-300 méterre legelő anyját hívta, egy ideig figyeltük a háttérből, néhány kép és megvártuk míg biztonságban elsétál a bokrokba. Nagyon büszke vagyok a kutyámra, aki egy mukk nélkül mellőlem figyelte a picurt, 30-35 méternél nem mentünk közelebb vigyázva NE ZAVARJUK MEG, NE RIASSZUK MEG, NE FOGJUK MEG! Ugyanezt kérjük mástól is.
A nagy Őz piknik:), a nagy szél rossz az idő és kevés az ember. Az őzgidák április és július között születnek meg, nagy többségük május-júniusban.

„Az egy-két hetes gidák még gyengék ahhoz, hogy anyjukat követve elmeneküljenek. Veszély eseten ezért tökéletes rejtő színükben bízva lelapulnak az avarba, és úgy várjak, hogy anyjuk visszatérjen hozzájuk. Sajnos a kirándulók egy része tudatlanul árvának hiszi az így egyedül talált állatot, és megsimogatja, vagy legrosszabb esetben magával viszi, hogy felnevelje. A fogságban a gidák azonban csak a legritkább esetben maradnak életben, a nagy stressz és az anyatej speciális összetevőinek hiánya miatt néhány hét vagy akár nap alatt elpusztulnak. Ha nem is viszik el a gidát, „a visszatérő anyaállat az idegen szagot megérezve már valóban sorsára hagyja gidáját, a fogságban pedig rövid idő alatt elpusztulnak." 
To translate this page, use the Google Translate program. Um diese Seite zu übersetzen, verwenden Sie die Google Translate Programm. Чтобы перевести эту страницу, используя Google Translate программы.

forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_%C5%91z