2013. június 5.

Róka kölykök

Az erdő szélén haladva, az erdő és a rét találkozásánál, verőfényes napsütésben (mert volt ilyen pár órára:) vettem észre a két kölyköt akik "elég komoly" játékban voltak ahhoz, hogy ne vegyenek észre. Tudom, hogy a róka dúvad és egész évben vadászható, meg elszaporodott (erről lejjebb) de erre az időszakra nem engedélyezném a vadászatot! Csodás kis jószágok, mintha a kutya meg a macska "keveréke" lennének, olyan rugalmasak és közben erőteljes harapásokkal és morgással belemerülnek a játékba.
A "bundájuk vöröses és kíváncsian szaladgálnak, akkor 8 hét körüliek" találtam a kérdésemre a választ, ezért ennyire aktívak, a másik ketten vannak és az jó. A rokabaratklub.hu honlap szerint ha egyedül vannak és láthatóan legyengültek éhesek csak akkor menjünk a közelükbe és csak akkor próbáljunk segíteni rajtuk. Az oldalukon erre vonatkozó tanácsokat is találhat akit érdekel, de ez a két kölyök messze van attól, hogy bármi is érdekelje Őket, boldogak és jól élnek. Lehet fél év múlva Én már nem fogok örülni egy esetleges találkozásnak a tyúkudvarban:) de most jó volt nézni Őket. 
To translate this page, use the Google Translate program. Um diese Seite zu übersetzen, verwenden Sie die Google Translate Programm. Чтобы перевести эту страницу, используя Google Translate программы.



A rókáról egyébként pár szóban, Európa szerte elterjedt, néhol igen gyakori ragadozó. Eredetileg az erdős területek lakója volt, de sok más helyen is előfordul (mezőgazdasági területek, cserjés-fás-ligetes-bokros helyek, lakott területek!).
Évente egy alkalommal 51-52 napos vemhesség után 2-6, barna, gyapjas szőrrel fedett kölyköt hoz a világra. A fiatalok szeme 10 napos korukban nyílik ki. A kotorékot (róka lyukat) 3,5 hetes korukban hagyják el először.


"Hossza eléri az 1,4 m-t, ebből 50 cm a farok. Magassága 38 cm. Súlya közepesen 6–10 kg, kivételesen akár 13 kg is lehet. Feje széles, homloka lapos, hirtelen keskenyedő arcorra hosszú és keskeny. Felálló füleinek a töve széles, felül kihegyesednek. Törzse karcsú, végtagjai rövidek és vékonyak. Farka hosszú és bozontos, fölülnézetben rozsda-, vagy sárgásvörös szőrméje sűrű és puha. Homlokán vállain és háta hátulján a farok tövéig fehéren foltos, ajka, pofája és torka ugyancsak fehér. A végtagokon fehér sáv vonul lefelé, a fülek a mancsokhoz hasonlóan feketék. Nagyon ritkán, de Magyarországon is előfordul teljesen fekete egyede, ezt a vadászati szaknyelv "szenes rókának" hívja, e furcsa szín megjelenéséért - csak úgy mint a fekete párducok esetében - bizonyos pigmentek a felelősek.


A róka a fiatal őztől a bogarakig minden állatra vadászik, de szívesen fogyaszt dögöt is. Fő táplálékai az egerek és pockok, de megfogja a mezei és üregi nyulat, az őzgidát. Nemcsak a földön fészkelő madarak tojásait fogyasztja és fiókáit eszi meg, de a repülni tudó madarakat is képes becserkészi. Ha a szükség ráviszi jól úszik, ezért a vízimadarak fészkei sincsenek tőle biztonságban.


A róka dúvadnak számít. Egész évben vadászható , de értékes prémjéért elsősorban a téli időszakban lőtték. A vadászati szokások megváltozása miatt a hagyományos vadászati módja a kotorékozás jelentősége is csökkent. A 90-es évek közepétől erősen megnőtt a hazai rókaállomány. Erősítette ezt a folyamatot az Európai Unió nyomására megkezdődött, veszettségelleni orális immunizálás.


A természetes ellenségek híján sűrű rókaállomány vadgazdálkodási, természetvédelmi és közegészségügyi szempontból egyaránt súlyos problémákat okozhat. A vadgazdálkodók számára az apróvadállomány, a természetvédelem számára a veszélyeztetett fajok állományainak pusztításával okozhat károkat."


forrás: