2012. december 6.

Mit viselsz a fejeden? Avagy a Hillman kalap története.

Bizony fejfedő kell és ez nálam az utóbbi időben nem képezi vita tárgyát, eső, hideg, erős nap ellen lehet és sok esetben kell is védekezni. Sokáig nem tudtam elviselni semmit a fejemen, talán a gyerekkori beidegződés miatt amikor minduntalan sapkát nyomtak a kobakomra amit szívből utáltam.
Ezért kapucnit hordtam (lent a tuti megoldás), imádtam és úgy is választottam mindig kabátot, hogy kapucnija legyen, sokáig kapucnis pulóvereim is voltak. A kapucni valahogy mégsem a tökéletes választás, nem elég a fejem mozgástere és hallást, látást is zavarja.

Első nekifutásra a szokásos baseball sapka lett a futás, túra kelléke, de az meg valahogy "fejidegen" nekem.
Csodák csodájára pár éve egy vadászboltban felhúztam egy téli kalapot, amit azóta is hordok. Sőt vettem mellé egy nyári kivitelt is, és rögtön barátokat is rávettem vásárlásra. A kalap a "tökéletes viselet" persze el kellett jutni amíg idáig amíg az ember belátja, karimája véd a széltől, árnyékban tartja szemet (nem kell hunyorogni, indián módjára árnyékot tartani) és véd a naptól, az eső sem közvetlenül a nyakunkba folyik.   To translate this page, use the Google Translate program. Um diese Seite zu übersetzen, verwenden Sie die Google Translate Programm. Чтобы перевести эту страницу, используя Google Translate программы.
A KALAP ami nagyon kényelmes és első látásra szerelem egy Hillman EG Fall-Winter Hat Camo téli, "terepmintás" (elég visszafogott és ez fontos, mert nem szeretem a terep mintát) ami pár méterről inkább barna, és rendkívül jó meleg viselet. 
A terep minta egy egyedi Hillman sajátosság, a BEYONDVISION® fotó álcázás a világon egyedülálló fotó álcázási rendszer. A korábbi álcázó rendszerekkel ellentétben nem úgy alakítják ki, hogy megfestik a természetet, hanem egyszerűen fotókat készítenek róla - és a különbség mindig észrevehető, akármilyen jó is a festmény. A beyondvision fotó álcázási rendszer valódi fotókat vetít rá egy semleges háttérre azzal a céllal, hogy a természet mélységét és érzetét visszaadják. BEYONDVISION® BigGame a kalap mintázata, tervezés során a részletekre nagy figyelmet fordítva tölgy és tűlevelű ágakat, gallyakat, leveleket, fenyőágakat, tobozokat és tüskéket használ fel különféle erdei beállításokban és nyílt vidéki jelenetekben. A BEYONDVISION BigGame semleges erdei árnyak tökéletes kombinációját használja fel. A mélyzöld, barna és szürke árnyalatok lehetővé teszik, hogy az álcázó rendszer többféle külső környezetben is használható maradjon egész évben." forrás: hillman.bg
A katalógus szerint ennek a klasszikus téli kalapnak a tervezésénél a funkcionalitás, használhatóság volt a fő szempont és ez valóban így is van, nagyon-nagyon kényelmes. Anyaga DURASUEDE® ami katalógus szerint 100%-ig vízálló, gyakorlatban meglepően sokáig (8-10h szakadó eső) de nem a végtelenségig. Az anyagot egy CYBRICS® DWR (ellenálló víztaszító technológia) nagy teljesítményű védőréteggel látják el, amit az anyaghoz adnak, annak érdekében, hogy ellenállóvá tegyék a nedvesedés és koszolódás ellen. A védőréteg molekuláris bevonatot képez a textil szálai körül, ami meggátolja, hogy az anyag külső felületét bevonja a víz, a sár vagy egyéb szennyeződés, és így megkönnyíti a takarítást és fenntartást. CYBRICS® DWR anélkül fejti ki a hatását, hogy megváltoztatná az anyag eredeti megjelenését, súlyát, érzetét vagy légáteresztő képességét, és esőben is kényelmes, száraz viseletet biztosít, mivel nem engedi meg, hogy az esőcseppek beszivárogjanak az anyagba, és azt nedvessé és nehézzé tegyék. 
A DURASUEDE® egy fejlett szuperkönnyű mikroszálakkal szőtt textilanyag, páratlan jellemzőkkel. Nagymértékben légáteresztő és hamar szárad, így kényelmes és meleg viselet a szabadban. A DURASUED® kifejezetten vadászatra alkalmas, mivel nagymértékben ellenáll a tüskéknek, nem szakad el és nem használódik el könnyen. Továbbá bársonyos tapintásának is köszönheti széles rajongótáborát, többek között ebbe szerettem bele Én is, olyan mint valami nagyon finom szarvas bőr. A kalap felső része kifordítható, narancs színű így figyelemfelkeltésre tökéletes. Az igazán hideg téli napokra a kalap hajtható fülvédővel rendelkezik, ezen felül könnyű, ezzel téve forradalmi lépést a vadászöltözetek kivitelében. Vadászviselet ide, vadászviselet oda, sok kalap volt azóta rajtam próba képen, de egy sem volt ennyire kényelmes. forrás: hillman.bg


Nyári változatom is van, hisz a meleg ellen is kell védekezni.
A katalógust idézve: Klasszikus vadászkalap, mely megadja a vadász számára a mindenkori biztonság érzetét is.  Az anyaga  már nem a megszeretett durasued hanem COTTONSUEDE® a pamut és a poliészter különleges kombinációja, ami biztosítja az élettartam alatt a használhatóságot a kényelem legmagasabb fokán. A belső puha pamutréteg összegyűjti a nedvességet a bőrről, és elvezeti azt a külső poliészter rétegre, ahonnan az gyorsan elpárolog, ezáltal a megvalósítva a lehető legfejlettebb nedvesség kezelő rendszert. Ennek eredményeként a COTTONSUEDE® csendes és lágy, mégis egyben ellenálló és nagymértékben légáteresztő, a mely a szikrázó nap sugaraitól, karimája a hirtelen jött augusztusi esőtől is véd. A hálós bélés, a karima, és a kalapzsinór csak néhány előnye a modellnek. A felsőrész áthajtásával a kalap hátsó felét egy háló fedi, így az jobban szellőzik mégis véd a nap ellen. A háló anyaga mesh ami azonkívül, hogy időjárás és uv álló, rendkívül könnyű és erős anyag. Csak pár mozdulat, és máris kifordítva észrevehetővé válunk a kifordítható narancs színű kalaptestnek köszönhetően.

A tuti megoldás:) hidegben, esőben, és egyébként is