2013. december 13.

Fénylánc 2013 - december 21. a téli napforduló

http://fenylanc.uw.hu/2013/
December 21-hez a Téli napfordulóhoz több más eseményhez hasonlóan kötődik egy kezdeményezés a Fénylánc. Ismételni tudom a tavaly is megírt cikkemet, egy kis kiegészítéssel. Ahogy akkor írtam, "ritkán találkozok olyan kezdeményezéssel ami ennyire tetszene, olyannal amit meg is osztok meg még egyáltalán nem". Akkor írtam, ami megfogott benne a kis lángok a térképen (nagyon ötletes), nagyon szeretem a térképeket, a google-ét meg főként, nincs olyan nap, hogy ne bóklásszak és "csak úgy"* keressek, nézzem a frissítéseket, bámuljam a műhold képeket. 

Idén Mi is gyújtunk egy kis tüzet, mert tetszett az ötlet, az időpont, a kezdeményezés oldalán olvasottak (érdekes idén már nem találtam ugyanezt a szöveget). A kezdeményezés, az emberek, a környezet "lehet" megváltozott, de nem zavar és nem is igen érdekel, ami érdekel az egyik tervező tavalyi mondata, ezért gyújtunk tüzet.     
"Sokan kérdezték, hogy a Fénylánc alkalmával milyen ünnepségnek, milyen szertartásnak van helye és ideje? Szívem szerint minden közösségre rábíznám azzal a kikötéssel, hogy semmi olyan ne legyen, ami elválassza az embereket, ami sérti őket vallásukban, emberségükben."
Géczy Gábor
To translate this page, use the Google Translate program. Um diese Seite zu übersetzen, verwenden Sie die Google Translate Programm. Чтобы перевести эту страницу, используя Google Translate программы.



Amiért még vonzó a kezdeményezés, december 21 a Téli napforduló:
A napforduló csillagászati kifejezés, mellyel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezzük ki. Az az időpont, amikor (látszólagos) éves égi útján a Nap észak-déli mozgása valamilyen irányba megváltozik. A nyári napforduló alkalmával a nappal, a téli napforduló alkalmával pedig az éjszaka a leghosszabb, azonban a téli, illetve nyári napforduló ellentétes a Föld déli és északi felén.
A téli napforduló az északi féltekén december 21-re esik, ekkor a legrövidebb a nappal és a leghosszabb az éjszaka. "Ennek csillagászati oka az, hogy a Föld Nap körüli keringése során eléri azt a pontot, amikor az északi félteke a legjobban megdől a Nap sugaraihoz képest, ezért a legtovább marad árnyékban az északi félgömb. Ettől a naptól kezdve az északi félgömbön a nappalok egyre hosszabbak, a délin egyre rövidebbek lesznek.
A történelemben a téli napforduló mindig kiemelt szerepet kapott, és gyökeret vert szinte minden vallásban. Ilyenkor a fény diadalát ünnepelték, ekkortól kezdtek el rövidülni az éjszakák." 


Akinek szimpatikus és csatlakozik valamelyik csapathoz, és esetleg hosszabb időt tölt fenn, alaposan öltözzön fel és készüljön téli túrára megfelelően, plusz a éjszaka fokozhatja a hidegérzetet ezzel is számoljon.