2013. február 7.

Karácsonyfa, vagy? - hogyan cipekedsz erdőn, mezőn.

néha kutya a nyakba:)
Szimpla fél-egy napos természetjárás során, a ruhán kívül (ami rajtam van), fényképezőgép (Fujifilm FinePix HS10EXR), távcső (Olympus DPS I. 10X50), kés, póráz, inni való, héjkabát (széldzseki), kalap, csoki, valamilyen táska (hátizsák, oldaltáska, övtáska) van nálam.  Örök probléma, a nálam lévő "felszerelés" magamra erősítése illetve a használati eszközök elhelyezése túra és séta alkalmával úgy, hogy valóban használni is tudjam, elővenni bármelyik pillanatban. 

Gyorsan kinőttem a szatyor illetve egyéb koloncok használatából, de a korlátozott és hasznos dolgok közül a fényképezőgép, távcső, kés mindig kéznél kell legyen, tapasztalatból tudom ami zsák belsejébe kerül az mintha ott se lenne. Sok esetben az ivásra is úgy kell figyelmeztetni a túra társakat (ha vannak) mert lusták levenni, elővenni az innivalójukat! To translate this page, use the Google Translate program. Um diese Seite zu übersetzen, verwenden Sie die Google Translate Programm. Чтобы перевести эту страницу, используя Google Translate программы.
A kezdetek kezdetén, túrák előtt direkt felhívtam a résztvevők figyelmét, kényelmesen cipekedjenek, legyen szabad a kezük, jó legyen a súlyelosztás, semmi feleslegeset ne cipeljenek és ha lehet hátizsákot hozzanak, nem szerettem a szatyrokat, szimatszatyrokat, tarisznyákat (térdnél lógó tarisznya:-).
Mai napig szeretem a zsákokat, szinte minden méretben van egy-egy kedvenc, érdekes módon a fél napos, napos túrákra egy 35 literessel szeretek menni, még ha "üres" akkor is, teljesítmény túrákra egy nagyobb övtáskával, futni egy pici (szinte csak kulacs) övtáskával.
A probléma azonban ha nem teljesítés a cél, tehát a fent említetteket használom (gép, távcső, kés) plusz esetleg bogyókat, köveket gyűjtök! Úgy érzem magam mint egy karácsonyfa! A mozgást akadályozza (a csendes haladásról nem is beszélve esetleges fényképezésnél), két oldalon lóg a cucc, plusz bőrtáska  max. medence magasságba (60 éves, van tartása, termésnek ideális). 
A gép tokban, a távcső tokját már nem is találom, a kés tokban vagy az övemen vagy zsebbe csipeszelve! Apropó termés, tavaly 8 kg kökényt idén 3kg csipkebogyót szedtem, séták alatt, ezt is kell cipelni.
A fényképezőt már próbáltam övtáskaként (nem épp könnyű) illetve válltáskaként (mindenképpen fejen átvetve, hogy ne csússzon le), a távcső tok nélkül csak másik oldalon  átdobva. 

Télen a plusz rétegek miatt nem kényelmes, nyáron a kevés ruha miatt nem kényelmes. Ilyenkor jön a kérdés, gépből kompakt vagy nagy, távcsőből pedig szintén a méret a lényeg.
Nincs tuti megoldás, de érdekel más hogyan csinálja!