2014. március 18.

A felelős erdei kutyasétáltatás szabályai - kutyával az erdőben újra!

Egy éve írtam meg a kutyával az erdőben cikket, gondnak tartom és erős súrlódási pontnak természetjárók, főleg a kutyás természetjárók és az erdészet, vadászok közötti kapcsolatban. Amúgy se felhőtlen ez a kapcsolat hisz mindenki a sajátjának érzi az erdőt és úgy gondolja a saját nézőpontja szerint az Ő szabályai érvényesek a "vadonban". A napokban találtam a Pilisi Parkerdő zRt oldalán az erdei hírcsokorba az alábbi hírt, TETSZIK bár biztos ezen, anyagban van kivetnivaló, de egy jó kezdeményezés. A Pilisi Parkerdő zRt által készített nyomtatványt letölthetitek, innen.  

Részlet a tavalyi cikkből, melyet itt olvashattok végig.
"Nem olyan régen történt, egy kisebb "incidens" vadász és környezete között, és azóta a téma piszkálja a fantáziámat ezért utána néztem a kérdésnek. Nekem még alig volt negatív személyes tapasztalatom vadásszal, bár lehet mindig ismerőssel futottam össze, a kutyáim jól neveltek, több mint 30 éve járom ezt a területet kutyával (itt nőttem fel), tehát több mai vadásznál régebben. " tovább olvashatod.

És itt a hír bevezetése, Az elmúlt hetekben a Pilisi Parkerdő Zrt. kerekasztal-beszélgetést szervezett állatvédő szervezetek, civilek, természetjárók, vadászok és természetvédő szervezetek között, hogy közösen állítsák össze a felelős erdei kutyasétáltatás szabályait összefoglaló kilenc pontos kiadványt. A közös beszélgetés és az összefogás célja a kutyákkal és a kutyák révén bekövetkező problémák megelőzése, illetve a felelős erdei kutyasétáltatás kultúrájának széleskörű megismertetése. A résztvevők által megfogalmazott és elfogadott szabálygyűjteményt az érintett szervezetek juttatják el minél több kutyatulajdonosnak. tovább olvashatod