2014. április 10.

Deuter Nordic Lite - Pulse One, a kis övtáska

Kell egy pár "cuccot" vinnünk ami már a zsebekbe nem fér el kell egy megoldás, a hátizsák túl nagy (bár vannak nagyon jó futó zsákok, horror áron), egy nagy övtáska meg nagyon kényelmetlen, mert lötyög, rázkódik, nehéz, szorít, és szerintem futni nem jó. Számomra a jó választás a kedvenc, kis övtáskám a Deuter Nordic Lite. Még ma is kapható ilyen névvel a piacon, de a Deuter honlapját és a katalógusokat nézve már 2013-tól (nem találtam korábbi katalógust) csak Pulse One néven található meg.

Kedvencem lett megvétele óta, egyetlen hátránya, az előnye is egyben, nagyon kicsi, a kulacs mellett csak maximum egy telefon (4"-os csak szűken) egy 10-es pzs, egy kulcs, egy kés:) fér el a két oldalsó cipzáros zsebben.
A gyakorlatban már többször használtam úgy, hogy a kulacs helyére tettem a kisebb fényképező gépet (vagy vékony mellény vagy széldzseki vagy plusz vékony felső:), és a kulacs ha feltétlenül kellett ment a kezembe, nem kényelmes hosszú távon de így éppen elég tud lenni 1-6 h utakra. A gép helyett akár egy összegyűrt mellény vagy esőkabátot mellett már több fér a zsebekbe nem a kemény kulacs türemkedik középen, így egy zacskó szőlőcukor, 2-3 csoki is lehet a derekunkon.
A függőlegestől eltérő döntött rögzítése révén ha nem hátunkra hanem kicsit az oldalunkra toljuk akkor nem is üt akkorát és nem leng be még kulaccsal sem mint más oldaltáskák.
A mérete, elhelyezése és a hálós hátoldala mind az ideális futó társá teszi, jól szellőzik, erősen tart, nem inog.
A kulacs körüli rész bár nem szedtem szét valamilyen hőszigetelő anyag lehet (nem sima szivacs) mert bár felülről hőt cserél de többi oldalról szigetelt egyszerű műanyag kulacsban sem buggyant meg a víz. A kulacstartó rész alján lyukkal ráadásul praktikus mert ami víz befolyik az ki is megy, így nem cipelünk plusz súlyt:).
Az anyaga, a heveder, a műanyag csat a deuterre jellemzően nagyon erős és túltervezett. A hevederen a már megszokott plusz két kis fülecske van ami megakadályozza a heveder kilazulását, szintén csak plusz dolog amit a legtöbb gyártó kihagy.
Ami az eső miatt praktikus az a használatban kicsit indokolatlan a fentről lefelé záródó cipzár, láttam már (talán kép is lesz róla) fordított futású cipzárral (lentről felfelé) ami szerintem szerencsésebb, ha kulcs illetve apróságok is vannak benne, és esetleg fennáll a kirázódás esélye. Az egyik zsebben egy kulcs tartó (Én erre szoktam a kést rögzíteni mert az a fontosabb) rögzítésére alkalmas narancs heveder van műanyag csattal, ami elég olcsó kinézete ellenére évek óta jól működik.

Sok övtáskát kipróbáltam mielőtt megvettem, és évekkel korábban egy nagyot is vettem egy TexSport-ot ami akkor Deuter, Salomont és Salevát vert (nálam) és rengeteget használtam teljesítmény túrákra, meg bringázni, és igazán hatalmas, hihetetlen mennyiség cucc fér bele de nagyon kényelmetlen futni. A kis övtáskák meg vagy nagyon kicsik (ami már már használhatatlan) vagy rossz rögzítésük miatt lötyögnek az emberen.

A katalógus szerint az anyaghasználat.
Deuter-Microrip-Nylon, 210 denes nylon anyag erős Ripstop szálakkal és PU bevonattal, finom, könnyű és mégis kopásálló optimális könnyű anyag.

Deuter-Ripstop 210, ultra-szoros szövésű, kopásálló 210 denes nylon. Könnyű és robosztus anyag kiváló minőségű PU bevonattal.
Még legalább három más anyagot is találtam benne, de arról semmi info nem áll rendelkezésemre.

Egy biztos nagyon könnyű, erős és masszív kis oldaltáska. Ideális választás futni, rövidebb túrákra, vagy sétákra, hisz csekély súlya és jó felfekvése miatt pakolva is alig vesszük észre mint terhet.