2014. június 18.

Tavaszi futás, borutak, színeim 1. - Villányi templom-hegyi Ammonitesz tanösvény

Május a borosok szempontjából uborka szezon, mégis erre az időszakra szervezte a bólyi veszőfutás szervezője (Schmidt Feri) a "borrégiók közti" (remélem jól írom) futást. Kibővítettem a tervezett programot május elején egy Borjád-Kisbudmér-Kisjakabfalva-Villány-Kisjakabfalva- Kisbudmér-Borjád ~ 24 km, majd május végén szombaton a Borjád-Bóly-Borjád-Kis- Nagybudméri elágazás - Borjád Szent Ambrus malom 19 km, majd vasárnap a Borjád- Bóly-Szajk 16 km útvonallal. Így pont is került a két borút ("Fehér-Vörös") összekapcsolására. Ez a május ideális futó időszak volt, rendszeres esők:-) égető nappal sok gyűjtött kilométerrel.
To translate this page, use the Google Translate program. Um diese Seite zu übersetzen, verwenden Sie die Google Translate Programm. Чтобы перевести эту страницу, используя Google Translate программы.
Május első hétvégéjén a Mecsek 50 helyett szakadó esőben indultam reggeli után, új hajjaj zöld rövid felső és egy szimpla széldzseki, rövidnadrág (szintén új hajjaj zöld) volt felszerelés a szokásos Deuter Nordic Lite övtáskával (kicsit alul öltöztem:).
Nagyon jó futás volt, kellemesen meglepődtem az útvonalon, pedig itt élek és nem egyszer voltam már erre. Az eső miatt a Bóly-Villány kerékpárral a borúton nevezetű projekt részét képező kerékpárutat használtam.
Kisbudmér végén, erős emelkedővel egy "fennsíkra" érünk ahol rét, kis tavacska és legelésző marhák fogadtak. Még esőben is nagyon szép látvány volt háttérbe a Villányi hegységgel, sajnos fényképezőt ebben a hónapban egyszer sem vittem (illetve egyszer belvíz miatt igen) a hirtelen lezúduló viharos záporok miatt.
Kisjakabfalvára beereszkedve nagyon rendezett település fogadott, takaros portákkal nagy borászattal, sok német vendéggel, leesett az állam. Valahogy teljesen másképp emlékeztem a településre. A faluból kifelé kapaszkodva a szinte egysávos betonúton emelkedővel egy erdőbe érünk a tetején elkanyarodik kicsit az út és ereszkedik Villány felé. Újabb érdekes látvány a villányi dombokra épülő hatalmas borászat, kicsit tájidegen de a domboldalba jól beékelődő tömb impozáns látvány.
Lefutottam a fülemüle csárda mellett, át a vasúti átjárón, az út itt erősen balra kanyarodik, de pont a kanyarból szembe fel lehet kaptatni egy földes murvás úton a templom hegy tanösvényére.
A villányi templomhegy (korábban Mész-hegy) elhagyott kőbányáit 1989-ben nyilvánították védetté, elsősorban a belső bányaudvarban található kőzettani értékek és az országban egyedülálló jura időszaki ammonitesz, valamint pliocén-pleisztocén korú gerinces maradványok megóvása érdekében. Hüllőcsigolyák, sekélytengeri élőlények maradványai kerültek elő. A bányán végighaladva nagy sziklafalak mentén csodálatos élővilágot fedezhetünk fel. A völgy keleti oldalát (is) sziklafal zárja le, amin könnyűszerrel felkapaszkodhatunk (45-60° dőlésszögű) a tetején kialakított kilátóhoz. Érdemes akár órákat eltölteni a hegyen, érdekes lenyomatokat, növényeket lehet itt találni. Ritkaságok, - fokozottan védett rozsdás gyűszűvirág (akár
másfél méteres virághajtásait nyár közepén hozza), - kövi varjúháj (húsos levelű, szárazságot jól tűrő varjúháj-fajok egyike), - veronikák (kora tavaszi, egészen apró növény, mint pici kőtörőfüvek, ködvirágok), - gyurgyalagok (a háborítatlan löszfalakat szívesen választják költőhelyül a színes madarak).



Na és miközben keresgélek a neten a tanösvényről a Villány honlapon találok egy leírást és képeket amik ahogy olvasom egyre ismerősebbek, a végére kiderül azért mert egy 2009-es cikkemre hivatkozva másolták be ide az Én cikkemet, persze dagad a mellem meg mosolygok is mert azért elég hiányos anyag. Nem úgy mint ez a letölthető idegenvezető füzet, mert ez kiváló és nagyon hasznos anyag, akár telefonon is vihetjük magunkkal.    

Végig kocogva rajta a végében még felfutottam a kilátóba. Fordulóval irány haza, visszafelé elállt az eső és persze égetett a nap, percek alatt (legalábbis annak éreztem) megszáradtam és laza 2 óra 24 perc alatt meg is fordultam oda vissza. Jól szerepelt a zöld cucc, egyébként Karrimor  Xlite, idén cserélem "leharcolt" főleg Nike cuccaimat és nagyon jó választásnak bizonyult. Folytatás a Fehérborúttal meg némi alkoholgőzős futással.

linkek, forrás:
Villányi templom-hegy - http://villanyiborvidek.hu/hu/villanyi-borvidek/latnivalok/tanosvenyek/10-templom-hegyi-tanosveny, http://www.vandorok.hu/turaleiras/villanyi-templomhegy-foldtani-tanosveny
Letölthető idegenvezető füzet - http://villanyiborvidek.hu/download/villany_ammonitesz_to.pdf